שיפור יכולת הדיבור באמצעות "ביטבוקס" בקרב בעלי מוגבלויות המתקשים לדבר
מחקר חדש של ד"ר מיכל איכט מאוניברסיטת אריאל עם המוזיקאי איסאטו הוצג בכינוס השנתי של קלינאי התקשורת ♦ שיטת הטיפול Beatalk, שפותחה במחקר, מבוססת על "ביטבוקס" - אמנות מוזיקלית בה יוצרים צלילי כלי נגינה שונים בעזרת הפה בלבד. זו שיטת לימוד ותרגול חווייתית, שמאפשרת תרגול קבוצתי ועלותה נמוכה
מערכת, 25/05/2018, צילום: דוברות אוניברסיטת אריאל
המחקר עוסק בבדיקת יעילותה של שיטת Beatalk לשיפור הדיבור של מבוגרים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית (מש"ה). לצורך המחקר חברו ד"ר מיכל איכט מהמחלקה להפרעות תקשורת באוניברסיטת אריאל יחד עם המוזיקאי איסאטו (ISATO) העוסק בביסטבוקס וא-קפלה ובעל התפקיד הראשי בווקה פיפל. איסאטו מסוגל להפיק באמצעות קולו צלילי תופים, חצוצרות, גיטרה בס ועוד, ואף שר תוך כדי יצירת קצב.
מתבגרים ומבוגרים לא מעטים סובלים מקשיי דיבור ולקויות הגייה משמעותיות. ביניהם ניתן למנות אנשים עם לקות על רקע CP, מומים כמו חך שסוע, לקויות נרכשות בעקבות תאונות וחבלות, מחלות נוירולוגיות – ניווניות, וסינדרומים שונים. קשיי הדיבור מהווים מגבלה משמעותית בחיי היום יום, ויוצרים כשלים תקשורתיים, וחסם אמיתי בשילובם בחברה, למשל במציאת תעסוקה מוגנת.
ניתן לטפל באותם אנשים בשיטות טיפול מוכרות, "מסורתיות", אך כמטפלים אנו נתקלים בשתי בעיות. מחד, המטופלים האלה כבר טופלו (לפעמים במשך שנים) בגישות אלו, עם הישגים מוגבלים ודלים. מאידך, המטופלים עייפים, חלקם מאוכזבים מההתקדמות האיטית, שיתוף הפעולה והמוטיבציה נמוכה מכדי לעבוד ולתרגל. וכך עלה הצורך למצוא שיטת טיפול אחרת, שתהיה חווייתית ומהנה לתרגול, ותביא לתוצאות טובות.
שיטת הטיפול שפיתחנו מבוססת על הפקת צלילים ומקצבים של ביטבוקס. ביטבוקס היא אומנות מוזיקלית-ווקאלית מיוחדת במינה, בה האמן יוצר מוזיקה בעזרת פיו בלבד. האמן יוצר מקצב מוזיקלי, ומשלב בו מגוון "כלים" שהוא מפיק בעזרת מערכת הפקת הקול בלבד, ביניהם תופים, גיטרה חשמלית, חצוצרה ועוד. בסופו של דבר נוצרת יצירה מוזיקלית מלאה, המכילה כלים ומקצבים. לדוגמא https://www.youtube.com/watch?v=HkmZkAciyaM
איסאטו העביר מאות סדנאות ביטבוקס למגוון אוכלוסיות, מילדים ועד קשישים, בעלי התפתחות תקינה, ובעלי מוגבלויות. וכך פיתח שיטת לימוד ביטבוקס פשוטה ויעילה. תרגול ביטבוקס הוא חווייתי ומהנה, ואיסאטו הרגיש שיש כאן יתרונות נוספים. למשל, הורים לילד עם מוגבלות שהשתתף בסדנא סיפרו שהילד מתאמן על הצלילים שלמד, ויש לו שיפור בדיבור.
איסאטו פנה לד"ר איכט כדי להבין את הנושא, וכך צמח שיתוף הפעולה המחקרי. ד"ר איכט בדקה זאת בהתייחס לספרות המקצועית והתברר כי רבים מהצלילים המופקים מקבילים לצלילי הדיבור. למשל, צליל תוף הבס מקביל לצליל פ'. צלילי המצלתיים מקבילים לצלילים ת' או צ'. הפקת הביטבוקס כרוכה בפעילות קול אינטנסיבית, אך ההפקה אינה פוגענית והלמידה קלה ומהנה.
ד"ר איכט ואיסאטו פיתחו את שיטת Beatalk, שבבסיסה עומדים שימוש בצלילים ובמקצבים של ביטבוקס כחלק ממערך של טיפול דיבור. השיטה מאפשרת לימוד ותרגול קבוצתי, כמו להקה, ויתרון נוסף הוא שעלותה הכספית נמוכה היות ולא נדרשים ציוד או אמצעים מיוחדים.
במחקר הנוכחי, ראשוני מסוגו, בדקנו את יעילות שיטת Beatalk בשיפור מובנות הדיבור של מבוגרים-צעירים בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית (מש"ה). אנשים רבים עם מש"ה סובלים מהפרעות נוספות, ביניהן לקויות דיבור (שיעורן נאמד בכ-80% בקרב אנשים עם מש"ה חמור).
קשיי הדיבור הללו מצריכים טיפול, אבל בפועל, המטפלים נוטים לא לטפל. מקובל להניח כי עם ההתבגרות, מבוגרים עם מש"ה מיצו את יכולת הלמידה, וכי המשך טיפול לא יביא לתועלת. מטפלים רבים רואים בקשיי הפקת הדיבור חלק מהלקות. כמו כן, בולט העדרן של גישות טיפוליות מתוקפות לשיפור הדיבור, ולא ברור האם השיטות הקיימות אכן יעילות לשיפור דיבורם של מבוגרים עם מש"ה.
במחקר השתתפו 12 אנשים בעלי מש"ה בחומרה בינונית (בגילאי 24–48), המגיעים למרכז יום טיפולי-סיעודי של עמותת "עמיחי", כולם בעלי מובנות דיבור נמוכה ולקויות היגוי ודיבור.
עמותת עמיחי המספקת שירותים לאנשים עם מש"ה, העניקה את האכסניה למחקר. וזאת יחד עם עזרתה של הגברת נופר בן דוד - קלינאית התקשורת הראשית של העמותה.
משתתפי המחקר חולקו לשתי קבוצות: א. קבוצת המחקר (6 משתתפים) השתתפו בקבוצה טיפולית המבוססת על תרגול ביטבוקס. בכל מפגש התבצע לימוד ותרגול של צלילי ביטובקס, ותרגול של מקצבים פשוטים. בסוף כל מפגש צולם סרטון קצר ששימש את החברים לתרגול בין המפגשים. ב. קבוצת הביקורת (6 משתתפים) השתתפו בקבוצה טיפולית המבוססת על שיטת טיפול היגוי מסורתית – מוטורית, בו יש למידה של צלילים ותרגול של מילים.
תוצאות המחקר העידו על שיפור גדול יותר בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת במספר מדדים, בהם דיוק ההגייה, מדדי קול, ואיכות התקשורת של המשתתפים.
ממצאי המחקר תומכים ביעילות שיטת Beatalk ככלי לשיפור הדיבור של מבוגרים בעלי מש"ה. עוד חשוב להזכיר כי הטיפול והתרגול היה חווייתי ומהנה. המוטיבציה הגבוהה באה לידי ביטוי הן בשיתוף פעולה אפקטיבי במפגשים הטיפוליים, והן בנכונות לתרגל בין המפגשים. החברים רצו להתאמן, נהנו להפיק את הצלילים, חיזקו זה את זה, והיו מאד מגויסים ל"להקה" שלנו.
בימים אלו אנו מתחילים במחקר נוסף, שירחיב את הממצאים, ומתכננים להמשיך לבדוק את יעילות השיטה עם אוכלוסיות שונות. אנו מקווים כי בעתיד נוכל ללמד קלינאי תקשורת ומטפלים אחרים את שיטת Beatalk, כך שיוכלו להשתמש בה עם מגוון מטופלים.
עורכי המחקר ותומכיו
ד"ר מיכל איכט, קלינאית תקשורת מהמחלקה להפרעות תקשורת, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת אריאל. מזה כ – 20 שנה עוסקת באבחון ובטיפול בלקויי שפה ודיבור במגוון רחב של אוכלוסיות, מרצה וחוקרת במחלקה. http://www.michal-icht.co.il/
המוזיקאי איסאטו (ISATO), בתפקיד הראשי במופע ווקה פיפל, עוסק בביטבוקס וא-קפלה למעלה ממחצית חייו, מסוגל להפיק באמצעות קולו צלילי צופים, חצוצרות, גיטרה בס ועוד, ואף מצליח לשיר תוך כדי יצירת הקצב. איסאטו מנחה מופעים רבים ומגוונים, פגש את מיטב אמני תחומו העולמיים והופיע עם בובי מקפרין. איסאטו מפעיל ערוצי יו- טיוב מצליחים בעברית ובאנגלית. ובעשור האחרון העביר מאות סדנאות ביטבוקס בארץ ובחו"ל.
עמותת עמיחי אשר העניקה אכסניה למחקר, מספקת שירותים לאנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית לאורך מעגל החיים. העמותה מספקת שירותי פנאי, מגורים, תעסוקה, וטיפולים פארא רפואיים לכ – 400 אנשים מידי שנה, באזור המרכז, ודוגלת בשילוב השונה בתוך הקהילה. העמותה עומדת בחזית החדשנות הטיפולית, ומשתפת פעולה עם חוקרים וגורמים אקדמיים כדי להתקדם ולהשתפר כל העת. במיוחד חשוב לנו להזכיר את עזרתה של הגברת נופר בן דוד - קלינאית התקשורת הראשית של העמותה.
ד"ר מיכל איכט
1
כותרות היום - מבזקים
24/7
1
1
מערכת החדשות: 077-330-8993
פרשת השבוע
מפי הבחור ינון דהן היו'' שבת קודש פרשת בא י' שבט התשפ"א