שבעה-עשר חברי כנסת הצטרפו ל"סיירת ח"כים" שתקיים פשיטות פתע על מוסדות חוץ-ביתיים, בהם בתי אבות, מוסדות פסיכיאטריים ועוד, זאת על רקע שורת מקרי ההתעללות שנחשפו בתקופה האחרונה. אמש התקיים מפגש התדרוך הראשון בכנסת ♦ גילאון: "ביקורים מסוג זה כבר הביאו לסגירתם של מוסדות שהתנהלותם כלפי החוסים בהם חרגה מכל פרמטר של יחס בכבוד לחסרי הישע הנתונים לחסדיהם."
מערכת, 02/03/2017
במכתב ששלח גילאון לחברי הכנסת לפני כשבועיים, קרא להם להצטרף ליוזמה, ואמר: ״חסרי הישע והאנשים הכי פגיעים, חלשים ומודרים בחברה שלנו נמצאים, כפי שאנחנו נדהמים כל פעם לגלות, בתת תנאים מחפירים, ומדי יום נחשפים סיפורים על חוויות שלא היינו מאחלים לגרועים שבאויבינו, וודאי שלא לאהובנו ויקירנו שהתרע מזלם והם נמצאים במצב שבו הם זקוקים לטיפול מחוץ לביתם. מדובר על כל המערכת: בתי האבות, בתי החולים הפסיכיאטריים, הוסטלים, מסגרות מגורים, ועוד. לכן קראתי לכלל חברי הכנסת, משמאל ומימין, להצטרף אליי לסיירת שתעבור מוסד-מוסד, מחלקה אחר מחלקה, ובית אבות אחר בית אבות, כדי לראות באופן אישי את תנאי הטיפול והמחייה שם, ולשים סוף להמצאות של המקומות האלה בחצר האחורית של החברה הישראלית, ובעיקר לשים סוף לתופעות המחפירות של התעללות בחסרי הישע החוסים בהם.״
במפגש התנעה שהתקיים אתמול בכנסת, הסביר גילאון כי הקבוצה, אותה כינה ״סיירת״, תערוך חלוקה לקבוצות של חברי כנסת שיגיעו לרשימה של מקומות עליהם התקבלו דיווחים על מקרי התעללות ו/או הזנחה של חוסים, ואלה יגיעו לשם לביקורי פתע במטרה לבדוק את הדברים ולהתרשם. בסוף כל ביקור ימלוא דו״ח סיכום ביקור, שיאוגד לבסוף למסמך כללי על אודות התנהלותם של המוסדות המבוקרים.
נעמה לרנר, מנהלת המחלקה הקהילתית בארגון ״בזכות״, השותף ליוזמה, אמרה : ״על מדינת ישראל לחוקק בהקדם את החוק שמסדיר פיקוח חיצוני על מוסדות כדי למנוע את הפרת זכויות האדם המתמשכת בהם. עד שזה יקרה, ארגון בזכות מברך על ההתגייסות המרשימה של חברי הכנסת לשמש כמבקרים חיצוניים, כדי שהזוועות שהתגלו בשבועות האחרונים לא יחזרו על עצמם."