התבוננות ילדים במצבים חברתיים היא תורשתית ומשתנה באוטיזם
מערכת, 06/11/2017, צילום: public domain pictures
Infant Viewing of Social scenes is Under Genetic Control and is Atypical in Autism Constantino JN, et.al. Nature
Vol. 343, July 2017
התבוננות ילדים במצבים חברתיים היא תורשתית ומשתנה באוטיזם זמן רב לפני שתינוקות מושיטים יד, זוחלים או הולכים, הם חוקרים את העולם באמצעות התבוננות: הם מתבוננים כדי ללמוד וכדי להיות מעורבים, הם מעניקים תשומת לב לגירויים חברתיים, כמו פרצופים או תנועות גופניות. יכולת זו של החוויה החברתית-ויזואלית מעצבת את ההתפתחות האופיינית של ילדים אך היא שונה אצל ילדים עם אוטיזם. צוות מחקר מאטלנטה הראה במחקר זה כי תשומת הלב, כיוון ומיקוד תנועות עיניים בעת צפייה בסצנות חברתיות הם אינדיבידואליים ומושפעים במידה רבה מגורמים גנטיים.
החוקרים ערכו ניסויי שעקב אחר תנועת העיניים בקבוצה של 250 ילדים בגילאי 18 עד 24 חודשים, שכללה 82 תאומים זהים (41 זוגות), 84 תאומים לא זהים (42 זוגות) ו-84 ילדים לא-אחים (42 זוגות אקראיים). ובנוסף קבוצה של 88 ילדים שאובחנו עם אוטיזם.
כל אחד מן הילדים צפה בסרטונים שהציגו שחקנית המדברת ישירות לצופה או סצנות של אינטראקציות בין ילדים בתוך מעונות יום. הילדים שצפו בסרטונים יכלו להתבונן על העיניים, על הפה, על הגוף או על האובייקטים המופיעים על המסך. תוכנות מיוחדות עקבו אחר התדירות בה הילדים הסתכלו על החלקים השונים בתמונה, וגם על העיתוי והכיוון של תנועות העין.
צוות המחקר מצא שלתאומים זהים היה דפוס התבוננות מתואם והם נטו להפנות את מבטם באותו הזמן ולאותו הכיוון. בנוסף, הם נטו להסתכל על העיניים או על הפה של הדמות בסרטון באותו התזמון. באמצעות מדידה סטטיסטית שבדקה עד כמה התנהגות הילדים בקבוצה דומה אחת לשנייה, החוקרים מצאו שהרמה בה תאום זהה אחד התבונן על העיניים של הדמויות על המסך תאמה ב-91% אחוז מהזמן לאחיו התאום הזהה. בקרב תאומים לא זהים, ההתאמה ירדה ל-35%. עבור ילדים ללא קשר משפחתי, בני אותו גיל ומין, ההתאמה עמדה על 16% בלבד. וכאשר ילדים אלו חולקו לזוגות באופן אקראי לחלוטין, לא נמצאה כל התאמה בעיתוי ובמשך הזמן בו הם מתבוננים בעיניהם של הדמויות.
באמצעות השוואה בין הקבוצות השונות - זוגות תאומים זהים שחולקים את אותם הגנים, תאומים לא זהים וילדים שזווגו באופן אקראי - המחקר הראה כי התנהגויות חזותיות חברתיות נמצאות תחת שליטה גנטית.
על מנת לבחון את הנושא לעומק החוקרים בדקו גם ילדים עם אוטיזם ומצאו כי בהשוואה לילדים בהתפתחות רגילה, ילדים עם אוטיזם השקיעו פחות זמן בהתבוננות בפנים ויותר זמן בהתבוננות בחפצים. הבדל זה היה בולט במיוחד בסרטונים שהציגו גן ילדים, בהם הופיעו חפצים רבים לעומת הסרטונים בהן נראו דמויות אימהיות מדברות אל המצלמה. ילדים עם אוטיזם הסתכלו על פנים של ילדים חצי מהזמן בהשוואה למשתתפים האחרים, והסתכלו על חפצים משך זמן כפול.
ההבדל היה עקבי, כך שניתן היה לזהות ילדים עם אוטיזם באמצעות תוצאות מעקב העיניים. ממצאים אלו מחזקים מחקרים קודמים שמצאו קשר בין מידת התבוננות תינוקות בעיניים ובין סיכון מוגבר לאבחון של אוטיזם, כלומר מעקב עיניים יכול להיות סימן התנהגותי מוקדם לאוטיזם.
כיוון שהמחקר מראה כי ההתנהגות החברתית השונה אצל ילדים עם אוטיזם מושפעת מאוד מגנטיקה, הדבר יכול לסייע למדענים להתביית על גנים ספציפיים בכדי להבין טוב יותר את האוטיזם. במחקר עתידי ניתן יהיה לבחון אילו גנים מעורבים בקשר עין חברתי וכיצד הגנים האלה פועלים ומעצבים את המעורבות החברתית של הילד, או כיצד המסלול שלהם משתבש בהפרעות נוירו-התפתחותיות כגון אוטיזם.