אליום מאיצה פיתוח אלבטיקס לטיפול בסוכרת והשמנת יתר
מקימה חברת-בת ייעודית שתתמקד בפיתוח המערכת הזעיר פולשנית Allevetix ובגיוס הון עבורה
מערכת, 09/05/2017
מערכת Allevetix מיועדת לטיפול בסוכרת מסוג 2 והשמנת יתר, ופונה לשוק שהיקפו צפוי להגיע ל-2.3 מיליארד דולר עד שנת 2018. המערכת מושתלת במעי הדק ומעוגנת בקיבה ונמצאת בתהליכי פיתוח מתקדמים, ומיועדת להקטין באופן משמעותי את ספיגת הסוכרים בדם על ידי בידוד המזון המעוכל ממנגנון ספיגת החומרים באמצעות שרוול ייחודי הצמוד לדופן הפנימי של המעי הדק ומעוגן בקיבה במנגנון עיגון חדשני
החברה הודיעה כי כבר השנה צפויה פעילות לתחילת ניסויים קליניים בבני אדם, וכי בכוונתה לחבור לשותף אסטרטגי בינלאומי עם הבשלת הפרויקט והמשך הוכחת ההיתכנות בבני אדם
אליום מדיקל, חברת מכשור רפואי ישראלית, המתמחה בטכנולוגיות זעיר פולשניות, חתמה על מזכר הבנות מחייב עם חוקרים מובילים מהאוניברסיטה הלאומית של סינגפור (NUS) המקנה לה כ-100% מהזכויות (חלף 50%) בפיתוח ושיווק מערכת Allevetix המיועדת לטיפול בסוכרת מסוג 2 והשמנת יתר.
למעלה מ-320 מיליון בני אדם מוגדרים כסובלים מסכרת מסוג 2 שנגרמה בשל השמנת יתר. עלויות הטיפול הרפואי המיוחסות להשמנת יתר בארה"ב בלבד, עומדות על כ-147 מיליארד דולר בשנה. שוק ניתוחי הקיבה העולמי בשנת 2011 הוערך בכ-1.2 מיליארד דולר. שוק זה הינו בעל שיעור צמיחה שנתי ממוצע (CAGR) של כ-9.7% וצפוי להגיע ל-2.3 מיליארד דולר עד שנת 2018 .
במסגרת ההסכם פועלת אליום להקמת חברת בת ייעודית חדשה בבעלותה המלאה אשר אליה יועברו כל זכויות המסחור והקניין הרוחני במערכת. חברת הבת תעניק לקבוצה של ארבעה בכירים, הכוללת את שני מנהלי חברת המסחור של NUS, מנהל המסחור של אוניברסיטת NTU, וכן רופא גסטרואנטרולוג מוביל ב-National Hospital of Singapore (NHS), מניות חסומות המהוות כ-7% מהונה של חברת הבת הייעודית בדילול מלא. מנהלי NUS ימשיכו ללוות ולייעץ לחברת הבת הייעודית במסגרת הסכמי ייעוץ ובכך לתרום מניסיונם העשיר בתחום הקליני ובמינוף הקשרים העסקיים הרחבים שלהם.
אסף אלפרוביץ, מנכ"ל אליום: "אנו פועלים להרכבת וועדה מדעית מייעצת אשר תאגד רופאים מובילים ובעלי שם עולמיים ומקדמים השקעות בחברת הבת הייעודית, מצד משקיעים מובילים המתמחים במדעי החיים שהביעו עניין בהשקעה במערכת, תוך בחינת האפשרות העתידית לגיוס הון באמצעות הנפקה של חברת הבת הייעודית. שוקי הסוכרת והשמנת היתר הינם שווקים ענקים כך שאנו מעריכים כי למערכת Allevetix פוטנציאל משמעותי עבורנו, במיוחד לאחר שהוכחנו תפקוד מוצלח של השתל לאורך תקופת המעקב, כמו גם את בטיחות המערכת שהראתה הקטנה משמעותית בספיגה קלורית."
מערכת ה-Allevetix המושתלת במעי הדק ומעוגנת בקיבה ונמצאת בתהליכי פיתוח מתקדמים, מיועדת להקטין באופן משמעותי את ספיגת הסוכרים בדם על ידי בידוד המזון המעוכל ממנגנון ספיגת החומרים. דבר זה נעשה על ידי שרוול ייחודי, GDS (Gastro Duodenal Sleeve) הצמוד לדופן הפנימי של המעי הדק ומעוגן בקיבה באמצעות מנגנון עיגון חדשני. המערכת משלבת שני מנגנונים עיקריים לטיפול ובסוכרת מסוג 2 ובהשמנת יתר: הקטנת ספיגת הסוכרים בדם (Mal-Absorptive) על ידי ה-GDS, ובנוסף מרכיב מונע (restrictive) המושג באמצעות שיטת העגינה. המערכת מאופיינת בתכונות ייחודיות ובעיקרן היותה פתרון זעיר פולשני, הפיך, יעיל ובטוח לשימוש – זאת במיוחד בהשוואה לפתרונות הקיימים כיום: ניתוחים בריאטריים (ניתוחי מעקף וקיצורי קיבה) בלתי הפיכים הכרוכים פעמים רבות בסיבוכים משמעותיים ודורשים טיפולים חוזרים בשיעור גבוהה יחסית. להערכת החברה, פוטנציאל הצמיחה של שוק היעד למערכת עשוי להיות אף גבוה יותר לאור קווים מנחים חדשים עליהם דיווחה לאחרונה ההתאחדות האמריקאית לטיפול בסכרת הממליצים כי הניתוח הבריאטרי יהפוך לטיפול מקובל לחולי סכרת גם עבור חולים הסובלים מעודף משקל מתון, זאת בניגוד להנחיות הקודמות לפיהן הפרוצדורה הניתוחית הומלצה רק עבור חולים בעלי BMI (יחס משקל-גובה) העולה על 35.
פרויקט פיתוח המערכת, נתמך במימון בשיעור של כ-45% על ידי הקרן הדו-לאומית סינגפור-ישראל (SIIRD) ובוצע עד כה בשיתוף פעולה טכנולוגי, קליני, רגולטורי ומסחרי בין החברה לבין האוניברסיטה הלאומית של סינגפור (NUS). יצוין כי בשבועות הקרובים צפויה הקרן הדו-לאומית סינגפור-ישראל (SIIRD) לערוך ביקורת לבחינת עמידה מוצלחת בקריטריונים של סיום הפיתוח והניסויים הפרה-קליניים של המערכת. להערכת החברה, לאור התוצאות המוצלחות ועמידה בכל יעדי הניסויים בחיות גדולות, סיכוייה של המערכת להצלחה בביקורת גבוהים.
בעקבות העמידה בכל יעדי הניסויים הפרה-קליניים, בכוונת החברה לפעול לתחילת ניסויים קליניים בבני אדם לקראת סוף שנת 2017 וזאת בכפוף לקבלת כל האישורים הרגולטוריים הנדרשים לשם כך. בימים אלו מבצעת החברה בחינה באשר למרכזים קליניים מובילים בקשר עם הניסוי האמור. בכוונת החברה להמשיך ולקדם את פעילות הפיתוח במטרה לחבור לשותף אסטרטגי בינ"ל עם הבשלת הפרויקט והמשך הוכחת ההיתכנות בבני אדם.