לבטל את חדרי העישון ואזורי העישון במקומות ציבוריים
מערכת, 21/01/2018, צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן
איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית, החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון והאגודה למלחמה בסרטן, פנו הבוקר (21/01/2018) במכתב לח"כ אלי אלאלוף, יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות לקראת המשך הדיון בנושא הרחבת הצו למניעת עישון במקומות ציבוריים על מנת לשפר את יכולת הצו להגן על הציבור הישראלי מפני החשיפה לעישון כפוי, הגורם למותם של כ-800 ישראלים בשנה. הכותבים מציעים לבטל את חדרי העישון ואזורי העישון במסעדות, בתי קפה, ברים, ומוסדות להשכלה גבוהה, ולא לאפשר החרגות. שכן ההחרגות למיניהן יוצרות בלבול בקרב הציבור, בעלי המקומות והפקחים, אינן מאפשרות מדיניות אכיפה אפקטיבית, ובכך משבשות את מטרות הצו להגן על בריאות הציבור. הניסיון בישראל ובעולם מוכיח כי עישון במבנה גורם בפועל לסיכון בריאותי חמור בחלקים אחרים של המקום. יתר על כן, הוכח כי רעלני העישון נשארים במבנה/רכב וגורמים לסיכון בריאותי לכל אדם גם זמן רב לאחר מכן ("עישון יד שלישית").
עישון מ"יד שלישית", הוא מושג חדש יחסית בתחום מחקר נזקי העישון, שהגדיר החוקר Winickoff בשנת 2009. מושג זה מתייחס לחשיפה לשיירי חלקיקים רעילים ומסרטנים ולתרכובות נדיפות שנשארים לאחר כיבוי מוצרי טבק שונים, כגון סיגריות ונרגילות. החומרים המסוכנים נספגים במשטחים שונים ומשתחררים בהדרגה בחזרה לאוויר, ולכן עלולים לגרום נזק בריאותי, במיוחד לתינוקות ולילדים הקטנים שבבית.
מחקרים מראים כי "עשן מיד שלישית" נצמד לבגדים, לשיער, לעור הגוף, לאבק, לרהיטים, לווילונות, לקירות, למצעים, לשטיחים, לריפודי המושבים בכלי רכב ולמשטחים אחרים, והחומרים הללו מצויים שם גם זמן רב לאחר כיבוי מוצר העישון.
משמעות הדבר היא שכאשר מעשנים בבית, ברכב או בכל מקום אחר, יש לקחת בחשבון כי גם אם אנשים שאינם מעשנים לא נמצאים במקום בזמן העישון, עצם העישון בחללים המשותפים, יכול לחשוף אותם לחומרים רעילים מאוחר יותר, ולסכן את בריאותם.
ידוע כי תינוקות וילדים, רגישים יותר ממבוגרים לנזקי העישון הכפוי ("מיד שניה"), כמו גם לעישון "מיד שלישית", מאחר שקצב תחלופת האוויר אצלם גבוה יותר, ולכן הם שואפים יותר מזהמים ביחס למשקל גופם, לעומת מבוגרים. ילדים מבלים שעות ארוכות בבית, נוהגים להכניס את הידיים לפה, והם לא יכולים לבחור לעזוב סביבה שמעשנים בה, או להעיר למבוגרים שלא לעשן על ידם.
לאור זאת, קיימת חשיבות גדולה לשמירה על סביבה נקייה לחלוטין מעישון בבית, ברכב, בעבודה ובמקומות ציבוריים כמו מסעדות ובתי מלון.
האגודה למלחמה בסרטן יוצאת במודעה חדשה לרגל היום הבינלאומי ללא עישון, במטרה להעלות את מודעות הציבור לסכנות שבעישון "מיד שלישית". המודעה הופקה בהתנדבות, ע"י משרד הפרסום גיתם BBDO.