האחריות על החינוך לילדים חולים אמורה לחזור למשרד החינוך ב-1 בדצמבר - אך המשרד טרם סיים לגבש מתווה הפעלה לתכנית
מערכת צילום: דוברות הכנסת שמוליק גרוסמן
ועדת החינוך התרבות והספורט, בראשות ח"כ רם שפע, והוועדה לזכויות הילד, בראשות ח"כ יוסף ג'בארין, קיימו היום (ג', 13/10/2020) דיון משותף נוסף על שירותי החינוך לילידם חולים.
שירותים אלה מוענקים לילידם חולים המרותקים לביתם, על פי חוק חינוך חינם לילדים חולים, אשר נחקק ב-2001 ומאז מבוצעים באמצעות זכיין. החל משנת 2015 השירותים ניתנים באמצעות תכנית שלבים, המופעלת ע"י הזכיין "קדימה מדע".
בהקשר זה יצוין כי משרד החינוך היה אמור להגיש תקנות לפי החוק לוועדת החינוך בשנת 2005, אולם רק באוגוסט 2018 הופץ תזכיר תקנות להערות הציבור, ובפועל עד כה התקנות לא אושרו בוועדה.
במהלך השנה הודיע משרד החינוך על רפורמה, לפיה החל מ-1.12.20 יינתן השירות לילדים החולים ע"י המשרד ישירות, ולא תימשך ההתקשרות עם הזכיין. בשל כך היה חשש כי שנת הלימודים לא תפתח כסדרה עבור התלמידים החולים, והדיון המשותף של שתי הוועדות ב-22.07.20 עסק בנושא זה. בסיכומו של הדיון אז דרשו הוועדות ממשרד החינוך לעדכן אותן, תוך כחודש, על המתווה הסופי של התכנית.
יושבי ראש הוועדות וחברי הוועדות בדיון היום, כמו גם בדיון הקודם, בירכו על המהלך של משרד החינוך לקחת אחריות ישירה על החינוך אותו מקבלים הילדים החולים. עם זאת, עלה החשש כי קצב ההתקדמות האיטי לקראת השינוי, לאור זאת שטרם הוצג להן מתווה התכנית, כמו גם חשש מאי המשך ההעסקה של מאות עובדי התכנית אשר הכריזו סכסוך עבודה לאחר שקיבלו מכתבי פיטורין - דבר המעמיד את הרצף החינוכי והטיפולי לילדים החולים בסכנה. רחל אברמזון, מנהלת אגף חינוך מיוחד במשרד החינוך: "מהות השינוי היא שהתלמידים ילמדו בביתם עם מורי בית הספר אליו הם אמורים לחזור עם סיום מחלתם, וכך יהיו מחוברים לקהילה שלהם כל העת, וחזרתם למסגרת בית הספר בבוא בעת תהיה קלה יותר."
"הדאגה שאף ילד לא ייגע מהתהליך עומדת בראש מעיינינו, ועל כן החלטנו כי ההתקדמות תהיה מדורגת, וכל העברה של כל ילד תהיה מתואמת עם הילד, הוריו ואנשי קדימה מדע. אין כוונה שכולם יעברו בבת אחת ב-1 בדצמבר, אלא באופן אחראי ומסודר, ולשם כך גם הארכנו את אפשרות ההתקשרות עם קדימה מדע לתקופה של עד שנה, כל פעם בשלושה חודשים במידת הצורך."
"על פי הנתונים שקיבלנו מאנשי קדימה מדע, מועסקים ברמה כ-600 עובדים – 327 מורים, 203 סייעים ו-77 מטפלים. מי מהם שעומד בתנאי הסף של קליטה למשרד, אם כעובד הוראה ואם כמטפל, ומעוניין להפוך לעובד משרד החינוך, יכול לפנות אלינו עם קורות חיים ונשקול את מועמדותו."
אברמזון נשאלה כמה ממורי התכנית עומדים למיטב ידיעתה בתנאי הסף של המשרד ואמרה כי על פי נתוני ההשכלה והניסיון שקיבלה מאנשי קדימה מדובר, מדובר בכ-65% מהמורים בתכנית.
ד"ר דליה גורי, מנהלת תכנית שלבים מטעם קדימה מדע, אישרה לחברי הוועדה כי אכן הוציאה מכתבי פיטורין לעובדי התכנית, בשל סיום ההתקשרות הצפוי, אך ככל שתקבל אישור רשמי ממשרד החינוך כי ההתקשרות הוארכה, מיד תמשוך אותם. אישור כזה טרם ניתן.
יעל וולפנזון מארגון כח לעובדים, אמרה לחברי הוועדה כי לעובדי התכנית לא ידוע על כל הארכה של ההתקשרות, וכי הם הסכימו לפתוח את שנת הלימודים למרות איום הפיטורין, לטובת הילדים, מתוך הנחה כי יהיה עימם דיאלוג כלשהו. מלבד פגישה אחת בה העבירו למשרד החינוך את כלל פרטי העובדים, לא עמדו איתם בקשר כלשהו, ובוודאי לא נוצר קשר לטובת המשך העסקת העובדים.
אברמזון הגיבה ואמרה כי מתוך הרשימה שהועברה לה כלל לא ברור מי מעובדי התכנית רוצה להיקלט כעובד משרד החינוך, מלבד 5 מורים שפנו והעסקתם נשקלת. השיב לה אוהד לימור, מורה בתכנית, כי עד לרגע זה לא הוצג לעובדים כל מתווה של הפעלת התכנית, והסבר על תנאי הקליטה – במה בדיוק יעסקו בעובדי המשרד? עם מי? היכן? באילו שעות ואיזה שכר? – אז אין לצפות שלא מידע בסיסי כזה מישהו יגיש מועמדות.
לקראת סופו של הדיון הודתה אברמזון כי התכנית עדיין מתגבשת במשרד החינוך, והם עוד בשלבי התארגנות הן להארכת התקשרות, והן למתווה הפעלת התכנית, הכולל את תנאי ההעסקה של העובדים שייקלטו. חברי הוועדה ביקשו מאברמזון לוח זמנים מדויק לסיום התהליך, לאור ההצהרה כי החל מה-1 בדצמבר תחזור האחריות הישירה למשרד החינוך, ואברמזון רק הביעה תקווה שהדברים ייסגרו בהקדם.
יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ ג'בארין: "מדאיגה מאוד העובדה שלכאורה משרד החינוך לא רואה 35% ממורי התכנית כמתאימים להעסקה, כאשר הם מלמדים ילדים בפועל כעת. משרד החינוך אמור לקבל אחריות ב-1 בדצמבר אך לא נראה כי הקצב מתאים לדברים, ולכן כדי לשמור על הרצף החינוכי לילדים יש לשקול את המשך העסקת המורים, ולו לתקופת ביניים, ולאפשר להם גם להיקלט במשרד."
יו"ר ועד החינוך, ח"כ שפע: "עולה בדיון חשש ממש לגבי הטיפול ההוליסטי שמקבלים הילדים כעת, והאם ימשיך במעבר למשרד החינוך, שברמה העקרונית הוא כן מבורך. אם נתחיל לייצר פיצול במענה הניתן להם, לא עשינו דבר ולכן יש לוודא כי המעבר מבוצע נכון.
"משרד החינוך ממתין שהמורים יפנו אליו, ולא מפרט להם את תנאיהם, דבר בסיסי למחפש עבודה, ובינתיים הם מחזיקים מכתבי פיטורין ביד לעוד חודש וחצי. בכדי שלא יתחילו לחפש עבודה אחרת, יש להסיר מעליהם את איום הפיטורין, ולכן יש להודיע בהקדם לקדימה מדע על הארכת ההתקשרות, ובמקביל לשבת עם העובדים ולהציג להם מתווה תכנית והעסקה ברורים."