עדי ברקן לוועדה לזכויות הילד: כל עוד אידיאל היופי הוא קולב עם דופק לא יהיה פתרון לבעיות הדימוי העצמי והפרעות האכילה
מערכת, 16/02/2022, צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת
הוועדה לזכויות הילד, בראשות ח"כ מיכל שיר סגמן, קיימה ביום ב', 14/02/2022, דיון בנושא השפעת רשתות חברתיות על התפתחות הפרעות אכילה אצל ילדים ובני נוער, במסגרת יום מיוחד בנושא הפרעות אכילה שיזמה ח"כ לימור מגן תלם.
יו"ר הוועדה אמרה בפתח הדיון: הפרעות האכילה הן תופעה שהייתה קיימת תמיד, והועצמה בשל הרשתות החברתיות, ואז הועצמה עוד יותר בשל הסגרים והבידודים בקורונה. הנתונים והניתוחים שלהם תמיד קשים לשמיעה, אבל שבוע שעבר נפגשתי עם בתל 14 הסובלת מהפרעת אכילה, וראיתי עליה את משמעות הדברים. זה קשה ומזעזע גם לילד וגם להורים שמלווים אותו ולכן נדון על התופעה, על השלכותיה ועל טיפול המדינה בתופעה, שכרגע הוא לא במצב טוב.
ח"כ מגן תלם: בזמן הבידודים והסגרים הנערות והנערים שהיו סגורים בבית הגבירו אף יותר את השימוש ברשתות החברתיות, ולכן הנושא ממש זועק כיום. מחקר של פייסבוק מצא שאחת מכל שלוש נערות הרגיש רע יותר לגבי דימוי הגוף שלה לאחר גלישה באינסטגרם, ואצל כ-40% מהנערים גם הייתה השפעה שלילית על הדימוי. זה מה שמוביל לדיכאון, הפרעות איכלה ועוד. חשוב לי שהנערים והנערות ידעו מתי תמונה עברה עריכה, ולכן הגשתי לאחרונה תיקון לחוק הפוטו שופ שמחייב שכל תמונה תציין שעברה שינוי. זה יעזור להבין שלא מדובר באידיאל לשאוף אליו, אלא במשהו מזויף.
ד"ר מיכל רוזנשטיין, יו"ר העמותה הישראלית למניעה טיפול ומחקר בהפרעות אכילה: יש דרכי טיפול רבות בהפרעות אכילה, אך חלקן גם נמצאו לא יעילות. פעמים רבות נוהגים להביא נערות שמספרות את עדותן האישית. הבעיה היא שהיו הרבה מקרים שנערות עם הפרעות אכילה שמעו את הסיפור, ולקחו ממנו השראה כיהבינו שאפשר להגיע למשקל יורת נמוך משחשבו ועדיין לשרוד את זה.
הטיפול היעיל מבוסס על עבודה של התפיסה העצמית, יחד עם הסביבה הקרובה של ההורים והמשפחות. ההורים הם אלו לא יסכימו לרשום למכון כושר, או לקנות תוסף מזון מסוים, וישגיחו, למשל שלא המדריך בחדר הכושר אלא תזונאית מזון מוסמכת נותנים עצות. גם למערכת החינוך יש תכנית טובה בשם 'בעד עצמי' שעוסקת בקבלה עצמית בכלל, ובעובדה שדימוי הגוף הוא רק חלק מהדימוי העצמי ולא העיקר.
מיכל ברייטמן, מנהלת תחום בריאות במטה הלאומי להגנה ברשת 105: מרבית האירועים אותם אנו רואים בקשר של הפרעות איכלה הם אירועים של חשש לאובדנות. בחודשים האחרונים אנו רואים עליה בפוסטים של מצוקה וחשש לאובדנות, בהם עולה גם כן הקשרו להפרעות אכילה. צריך לחפש נורות אזהרה להפרעות גם דרך השימוש של הנערים והנערות ברשת, אך הרשת יכולה גם להוות תשתית טובה להסברה טובה ומעלת מודעות.
שחר כוכבי, הפורום המקצועי לקידום דימוי גוף חיובי בישראל: בני הנוער היום צופים במשפיעני רשת, אשר משתמשים בפילטרים ובהצרת היקפים, וכן מקדמים מוצרים כתוכן שיווקי ופרסומת סמויה. לכן לצד תכנית העצה אישית ודימוי גוף חיובי, חייבים ללמד איך לצרוך את המדיה בצורה ביקורתית ומבוקרת.
עדי ברקן, עמותת סימפלי יו: אני מכיר את תכנית בעד עצמי או שמעתי עליה כבר 12 שנים, ודיברתי מול מאות אלפי תלמידם ואף אחד לא שמע עליה. זו תכנית במגירה. במחלקות הקיימות להפרעות אכילה רק מעלים את המשקל של הבנים והבנות ושולחים אותם חזרה הביתה, לא מטפלים בהפרעה. את הטיפול צריך לתת בקהילה, וזה לא קיים כרגע. אם נכיר בבעיה שעדיין אין פתרון, אז אולי יתחיל הפתרון. כל עוד אידיאל היופי יהיה קולב עם דופק, לא יהיה פתרון. חייבים לשנות את אידיאל היופי כדי לטפל בבעיות של דימוי הגוף.
ג'ורדנה קוטלר, אחראית מדיניות ציבורית בחברת "מטא" ישראל: יש לנו ברחבי העולם 50 אלף איש שעובדים על אכיפה וביטחון בפלטפורמות שלנו, גם בני אדם ויש גם פעילות של בינה מלאכותית. אנו רואים בהפרעות אכילה מהכללים שלנו האוסרים את נושא הפגיעה העצמית. אנחנו מסירים כל תוכן שמעודד פגיעה עצמית, כולל תוכן פיקטיבי, ואם אנו חושבים שמישהו נמצא כרגע בסכנה, ניצור קשר עם שירותי החירום. זה נושא אנו לוקחים ברצינות ברמה הגלובלית, וגם ברמה מקומית, ויש לנו שיתוף פעולה טוב מאוד כבר הרבה שנים עם מטה 105.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיכל סגמן שיר, סיכמה: הפרעות האכילה, כמו הפרעות אחרות, הועצמו עם הרשתות החברתיות והעלייה בשימוש בהן בזמן הקורונה. מן הראוי שמדינת ישראל תתחיל לשים יותר פוקוס על הנשוא. זה פיקוח הנפש על העתיד שלנו. כל המשרדים וכל גופי החברה האזרחית צרכים לשבת בשולחן עגול בכדי לפקח כלים מניעה וכלים לטיפול בנושא, בהקדם.
הוועדה קוראת לקדם תכניות להעצמה עצמית ולאוריינות בצריכת מדיה, בקרב הילדים וההורים. במקביל יש לפתח רגולציה שתחייב את הרשתות הברתיות בזיהוי תכנים מסוכנים והורדתם. אני בהחלט אבחן אפשרות להגשת הצעת חוק שמעל מספק עוקבים מסוים, גם דף פרטי ייחשב כמשווק תכנים להמונם ולכן יהיה כפוף לרגולציה.