ילדים עם אוטיזם נותרים בבית בגלל מחסור במעון-יום שיקומי
כך חשפה עמותת אלו"ט בוועדה לביקור המדינה. יו"ר הוועדה קארין אלהרר: בתוך שבועיים על משרד הרווחה למצוא פתרון לילדים אלו, וכן לילדים שאינם מוגדרים מעוכבי-התפתחות - אך חולים בסרטן, סכרת-נעורים ואפילפסיה
מערכת, 06/02/2017
ילדים עם אוטיזם, נותרים בבית בגלל מחסור במעון-יום שיקומי. מדובר בילדים תושבי המרכז, בעיקר תל אביב, רמת גן והסביבה. כך חשפה עמותת אלו"ט היום (שני, 06/02/2017) בדיון-מעקב בנושא של הוועדה לביקורת המדינה. יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) קראה למשרד הרווחה למצוא מקום לילדים אלו בתוך שבועיים, וכן לילדים שאינם מוגדרים מעוכבי-התפתחות – ולכן אינם זכאים ע"פ החוק למעון-שיקומי, אך חולים בסרטן, מעיים, דיאליזה, סכרת-נעורים ואפילפסיה. לדברי אלהרר "בחודשים האחרונים הגיעו אלי תלונות רבות על ילדים שלא נמצא להם מקום במעון יום שיקומי. רק 10% למעונות כאלו לפעוטות נמצאים בדרום הארץ, ובנוסף ניכר מחסור במטפלות".
לדברי גלית גבע, מנהלת השירות לשיקום בקהילה במשרד הרווחה, "כרגע יש רק שני פעוטות שחסר להן מקום, כיוון שהיה מחסור באחיות מלווה – אך גם להם נמצא פיתרון זמני. יש מחסור כללי באחיות, ובוודאי לליווי פעוט-בודד במעון-יום שיקומי, אך שכר האחיות הללו הוכפל, וגם סמכותן ואחריותן הורחבו. בעקבות פגישה ביננו למשרדי האוצר והבריאות, הוחלט כי בכל מעון יום תהיה אחות-מלווה, והיא תדריך בפעילות הדרושה את הסייעות והגננות". היא הדגישה כי לא ישולבו פעוטות כאלו במעונות פרטיים, כיוון שאין עליהם שום פיקוח או אסדרה. גם הד"ר הדר ירדני, נציגת משרד הבריאות, הסכימה להצבת אחות אחת על כל עשרה פעוטות.
עו"ד ולרי זילכה, מבית איזי שפירא, הדגישה כי יש למצוא מענה לכל הילדים שאין באפשרות הוריהם להשאירם בבית, כבעלי צרכים רפואיים, אלרגיה וכשל חיסוני, "וממילא אין מדובר בהרבה ילדים וההוצאה הממשלתית אינה גדולה. מקודמת הצעת חוק בעניין ונבחן מדרג של מענה לכל ילד לפי צרכיו".
אפרת טיש, מהעמותה לילדים עם סכרת נעורים, הבהירה כי ילדים כאלו זקוקים להזרקת אינסולין, ומטפלות וסייעות אינן מוסמכות ומוכשרות לפעולה חודרנית שכזו. לדבריה, הורים לילדים כאלו, נאלצים לעזוב את מקום עבודתם ולהשגיח על ילדם.
עו"ד רויטל לן-כהן, מקואליציית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, הזהירה כי עד שיימצא מקום במעון שיקומי, עלול אחד ההורים לאבד את מקום עבודתו, ועל משרד הרווחה להתגמש בנהלים - לאותה תקופת-ביניים.
עו"ד עדי עזוז, מנהלת האגף לקידום זכויות באלו"ט, הזהירה כי אותם ילדים הינם קצה הקרחון שמשקף את המחסור האקוטי במעונות יום שיקומיים לילדים עם אוטיזם. "קצב הגדילה של אוכלוסיית הילדים עם אוטיזם הוא עצום, ישנו גידול של כ-15% מדי שנה ו-1 לכל 100 לידות הוא תינוק עם אוטיזם. משרד הרווחה לא מתקצב בינוי מעונות יום שיקומיים להבדיל ממעונות יום רגילים ובכך מפקיד את הפעוטות שהכי זקוקים לכך- פעוטות עם צרכים מיוחדים".
לילית ליליאן-שפרן, מנהלת השירות לטיפול באדם עם אוטיזם במשרד הרווחה, השיבה כי אין בעיית-תקציב, המשרד מוציא מכרזים כל העת להפעלת מעונות כאלו, ובשנה החולפת נפתחו למעלה מחמישים מעונות שיקומיים. לדבריה, באזור המרכז ייפתחו שני מעונות, יורחב מעון בנתניה והוצא מכרז להפעלת מעון נוסף באזור תל אביב. לדבריה, כשאין מקום במעון-שיקומי, מוצעת חלופה בתור אחות-מפקחת מלווה, במעון מוכר.