הכנס יתקיים בימים רביעי-חמישי ה-13-14/12/2017 ויפגיש מומחים מעולמות הרפואה, ההנדסה, המחשבים והביו-רפואה. היעד: קידום התחום לקראת התאמה מדויקת של הטיפול למטופל הספציפי. את הכנס מובילים פרופ' רועי קישוני וד"ר קירה רדינסקי מהמרכז הבין-תחומי למדעי החיים וההנדסה ע"ש לורי לוקיי בטכניון
מערכת, 11/12/2017, צילום: באדיבות בטכניון
ברביעי-חמישי יתקיים בטכניון כנס בינלאומי בנושא אינפורמטיקה ביו-רפואית. תחום זה, הצפוי לחולל שינוי עצום בעולם הרפואה, מבוסס על ניתוח ממוחשב של מכלול המידע שנצבר באקדמיה, בבתי החולים ובקופות החולים וזאת באמצעות למידה עמוקה, ביג דאטה וטכנולוגיות נוספות המאפשרות לנתח מידע באופן חכם, מהיר ויעיל. המטרה היישומית: התאמה מדויקת של הטיפול למטופל הספציפי.
"אינפורמטיקה ביו-רפואית היא הבסיס לפרדיגמה חדשה שתהווה גשר ישיר בין מחקר בסיסי לקליניקה," מסביר פרופ' רועי קישוני, ראש המרכז הבין תחומי למדעי החיים וההנדסה ע"ש לורי לוקיי בטכניון. "דמיינו לעצמכם עתיד של מה שאפשר לכנות 'רפואה-מַקדימה', שתספק לנו שיטות לאבחן את המחלה לפני התפרצותה, אבחון שיאפשר לנבא את העתיד ולייצר טיפול המותאם יותר למטופל."
"בעבר, מדענים חשבו במונחים של השערה יחידה, שאותה הם בחנו במשך שנים רבות", מסבירה ד"ר קירה רדינסקי, מדענית ופרופ'-אורח בטכניון, "אנחנו מנסים ליצור גישה חדשה לגמרי לאופן שבו המדע פועל. המחקר שלי מתמקד בשאלה איך נוכל לקחת את כל מה שידוע לאנושות, בפורמט של טקסט, ולבנות מערכות של אינטליגנציה מלאכותית שיקראו את כל המידע הזה,ימצאו דפוסים חוזרים בעבר ויחזו את העתיד."
בכנס ישתתפו חוקרים מובילים מקשת רחבה של תחומים:
היזם הסדרתי יונתן אדירי ידבר בהרצאת הפתיחה על "עידן המהפכה המתמדת" – עידן שבו הטכנולוגיה מתפתחת במהירות ומחירי המוצרים צונחים, שילוב המציב אתגרים כלכליים, פוליטיים, ביטחוניים ואחרים. אדירי הוביל את צוות הייעוץ הטכנולוגי לנשיא שמעון פרס, תפקיד שבמסגרתו בנה גשרים לארה"ב ולקוריאה. הוא היה נשיא המחזור הראשון (2009) של אוניברסיטת הסינגולריות שנוסדה על ידי נאס"א וגוגל. אדירי הוא מייסד חברת Getaround ("ה- AirBnBשל עולם הרכב") ומייסד Healthy.io, חברה לאבחון רפואי באמצעות מצלמת הסמארטפון, שסוקרה לאחרונה ב"אקונומיסט" תחת הכותרת "עלייתו של הסלפי הרפואי". בגיל 30 נבחר אדירי לרשימת 100 המנהיגים הצעירים של הפורום הכלכלי העולמי בשווייץ, פורום שכלל את Healthy.io ברשימת "חלוצי הטכנולוגיה". אדירי משתתף בתוכניות בכלי תקשורת מובילים ובהם BBC.
ג'ון ווילבנקס מ-Sage Bionetworks, עמותה לקידום המדע, ידבר על היבטים אתיים ברפואה המדויקת. ווילבנקס הוא מייסד Incellico, חברה לביו-אינפורמטיקה שפיתחה טכנולוגיות לקידום המחקר והפיתוח בתחום התרופות. הוא הוגדר כ- Game Changer על ידי מגזין Seed וכאחד מ-50 האנשים המשנים את העולם על ידי מגזין Utne Reader. בהרצאתו ב-TED בשנת 2012 הוא דיבר על המתח בין הזכות לפרטיות לבין פריצות הדרך הצפויות במידה שחוקרים ורופאים יקבלו גישה למידע רפואי נרחב, כמובן תוך שמירה על פרטיותם של המטופלים.
אייזק קוהנה (Isaac Kohane) מבית הספר לרפואה בהרווארד ידבר על תפקידו של הרופא בעידן האינטליגנציה המלאכותית. (להרצאתו ב-TED: http://www.tedmed.com/talks/show?id=17961).
מרצים נוספים הם ראש המרכז המשולב לחקר הסרטן פרופ' זאב רונאי בטכניון, פרופ' שי שן-אור מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון, מנהל המחלקה לתכנון מדיניות בריאות בשרותי בריאות כללית רן בליצ'ר, מנהלת מכון המחקר מכביטק ורדה שלו וחוקרים מהאקדמיה, מהתעשייה וממערכת הבריאות.
מובילי הכנס
ד"ר קירה רדינסקי, שהחלה ללמוד בפקולטה למדעי המחשב בטכניון בגיל 15, השלימה בפקולטה שלושה תארים: תואר ראשון במסגרת תוכנית רוטשילד טכניון למצוינים ותואר שני ושלישי בהנחיית פרופ' שאול מרקוביץ'. כבר במהלך התואר השני היא פיתחה מתודולוגיה לניבוי ארועים עתידיים על סמך שאילתות באינטרנט. במילים אחרות, היא חיפשה קפיצות ("פיקים") בהופעה של מונחים ספציפיים בשאילתות אלה, ועל פיהם אבחנה דפוסים סיבתיים בין ארועים שונים. כך היא הצליחה לנבא בין השאר עליה במחיר הנפט בעקבות סופות הוריקן, מהומות בסודן בעקבות ביטול הסובסידיות על גז, עליה במחירי האייפדים בעקבות צונאמי והתפרצות של מגיפות אבולה בעקבות רעידות אדמה ואירועים געשיים.
על סמך הטכנולוגיה שפיתחה בלימודיה בטכניון הקימה ד"ר רדינסקי את סיילס־פרדיקט(SalesPredict) , שנרכשה לימים על ידי eBay. החברה מנבאת עבור חברות את ההסתברות למכירת מוצרים לחברות אחרות, ובעקבות המכירה מונתה ד"ר רדינסקי למדענית הראשית של eBay בישראל. במסגרת שיתופי פעולה עם קופת חולים היא מפתחת שיטות לניבוי בעיות רפואיות על סמך מכלול המידע הקיים בגיליון הרפואי האישי ובספרות הרפואית. פעילות זו מתקשרת כמובן לכנס הנוכחי.
ד"ר קירה רדינסקי היא כיום פרופסור אורח בטכניון. בהרצאתה בכנס היא תתייחס לניבוי העתיד ברפואה באמצעות מדעי המידע.
פרופ' רועי קישוני, חבר סגל בפקולטות לביולוגיה ובמדעי המחשב הצטרף לטכניון ב-2014, לאחר קריירה מרשימה כפרופ׳ בפקולטה לרפואה בהרווארד. כיום הוא ראש מרכז לורי לוקיי למדעי החיים וההנדסה בטכניון. פרופ' קישוני עוסק במגוון רחב של תחומים ובהם התפשטות מגיפות, האבולוציה של עמידות עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה וקיום בצוותא (coexistence) של מינים שונים במרחב נתון.
בשנת 2016 פרסם פרופ' קישוני מאמר בכתב העת Science, ובו הציג פלטפורמה חדשנית המאפשרת מעקב מדויק אחר האבולוציה של חיידקים בזמן שהם מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה. פלטפורמה זו הציגה הדגמה ראשונה מסוגה של הקשר בין הסתגלות גנטית לאילוצים מרחביים. לסרטון המציג את המערכת:https://vimeo.com/180908160. הסירטון הוצג באו״ם במסגרת דיון בינלאומי על עמידות לאנטיביוטיקות.
בהרצאתו בכנס הוא ידבר על חיזוי עמידות לאנטיביוטיקה.
הוועדה המארגנת של הכנס:
פרופ' ערן סגל, מכון וייצמן למדע פרופ' ניר פרדימן, האוניברסיטה העברית ירושלים פרופ' שי שן-אור, הטכניון