האוצר מתנגד ליוזמת משרד הבריאות להוריד עלות צילום תיק רפואי ל-10 שקלים; יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף: זה גזל שגורם למוות
מערכת, 09/06/2018, צילום: pxhere
בדיון שנערך היום בוועדת הבריאות של הכנסת, הודיעו נציגי משרד האוצר ונציגי קופות החולים כי הם מתנגדים לתקנות שהוגשו על ידי משרד הבריאות לאישור הוועדה, לפיהן רשומה רפואית של מטופל (העתקת צילום מתיק צילומים, העתקת סרט וידיאו, אקו, צנתור, תקליטור, תדפיס מחשב מתוך רשומת מידע) – יעלה מעתה למטופל 10 שקלים בלבד. זאת במקום 21 עד 111 שקלים (תלוי בסוג הרשומה) לבקשה כיום. התקנות מציינות כי ההוזלות יחולו רק על בקשות של המטופל עצמו, מיופה כוח שהוא קרוב משפחה או אפוטרופוס, ולא על בקשות של גוף חיצוני כמו חברות ביטוח. "לכל מטופל יש זכות לקבל מידע מהרשומה הרפואית שלו לכל צורך שהוא. המידע הזה שייך לנו, האזרחים", אמרה בדיון עו"ד טל נשרי מהלשכה המשפטית במשרד הבריאות, והוסיפה: "אנחנו מקבלים המון תלונות של מטופלים על גבייה מוגזמת של בתי החולים וקופות החולים על העתקי רשומות."
רכז בריאות באגף התקציבים במשרד האוצר, רועי רייכר, אמר כי הורדת המחירים תגרום להפסדים בסך 35 מיליון שקלים בשנה לקופות החולים: "אנחנו צופים עלייה בביקושים לקבלת העתקי רשומות בשל ההוזלה," אמר. עו"ד ינון גוטליק מהלשכה המשפטית במשרד האוצר הוסיף: "לתקנות האלה יש עלות תקציבית והחוק מחייב לאזן את העלות הזאת."
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הגיב בזעם: "לא אתן לפגוע באזרח הפשוט שמבקש לממש את זכותו המינימלית. זה עניין מציל חיים. המטופלים לא עושים מהרשומות האלה ריבה, הם זקוקים להן וזכאים להן מכוח חוק בריאות ממלכתי. איזו מין גישה זו? אתם דבקים במחירים גבוהים לשירותים מינימליים כדי שאזרחים לא יהיו מודעים למצבם הרפואי ואז שימותו? זה מה שמשתקף לכאורה מעמדתכם. זה גזל. בנושאים כאלה לא חוסכים."
היועץ המשפטי לאגודה לזכויות החולה, עו"ד אבישי פלדמן: "עלות הפקת תיק ממוחשב לא צריכה לעלות יותר מכמה אגורות של הדפסה במדפסת. את עלות המנגנון לא צריך להשית על המטופלים."
מנהל איגוד קופות החולים, הראל בלינדה, אמר בתגובה: "לקופות אין קופת קסמים של כסף. או שמשרד האוצר ישלים את ההפסדים הצפויים, או שהשירות שיינתן למבוטחים ייפגע."
ראש אגף גזברות בשירותי בריאות כללית, רקפת לוי: "לא אחת מדובר בבקשות מידע על עשרות שנים אחורה, על כל הביקורים שהתקיימו, ונדרשת שליפת חומר מהארכיון ועריכתו." היא ציינה כי שירותי בריאות כללית מטפלים בכ-102 אלף בקשות כאלה בשנה."
ח"כ אלאלוף הודיע כי הוועדה תיתן שהות של עד 3 חודשים להידברות בין הצדדים, ובסיומה תתכנס שוב. "המטרה היא לאשר את התקנות לטובת המטופל, ושהמערכות ימצאו את הפתרונות בינן לבין עצמן," הדגיש.