פיצוי עונשי שלא יפחת מ-10% מהתגמולים שעוכבו למבוטח סיעודי
חברות הביטוח שלא שילמו תגמולים בחוסר תום לב יחויבו בפיצוי עונשי שלא יפחת מ-10% מהתגמולים שהיה עליהן לשלם למבוטח סיעודי; היוזם חה"כ קיש: "שחברות הביטוח ייזהרו מלסרב לתביעות"
חה"כ יואב קיש (הליכוד): "בביטוח הסיעודי הבעיה חמורה יותר מביטוחים אחרים ונוגעת תמיד במקרים קשים. לפי הצעת החוק, לבתי המשפט יהיו כלים יותר משמעותיים להעניש חברות ביטוח שלא משלמות כשהן צריכות. חייב להיות רף מינימום משמעותי וכואב. אני רוצה שחברות הביטוח ייזהרו מלסרב לתביעות. נאמר לי שבתי המשפט לא מטפלים ואתעקש שיפסיקו עם הגישה המתירנית. זה לא מה שהכנסת רוצה".
עו"ד הילה דוידוביץ' ממשרד המשפטים: "הקושי המרכזי שלנו הוא בדרישה של ח"כ קיש להסיר את חוסר תום הלב. פיצוי עונשי תכליתו הרתעה וענישה. לצד זה יש דרישה עקרונית שכל חוזה יקוים בתום לב. יכול להיות מקרה שחברת ביטוח לא שילמה חלק מהתגמולים שתבע המבוטח והתנהלותה הייתה תמת לב בשל חוות דעת רפואית הפוכה או נסיבות אחרות, וללא דרישה של "חוסר תום לב" המשמעות היא שאוטומטית נעניש את החברות. עם דרישת המינימום יש לנו קושי אבל אפשר לקבוע מינימום כל עוד בימ"ש מטעמים חריגים מיוחדים יוכל לקבוע פחות מכך. יש לנו בעיה לכבול את שיקול הדעת של בימ"ש לחלוטין."
חה"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת): "בד"כ התנגדנו לעונשי מינימום כי רצינו לתת מרחב לבימ"ש בתחום הפלילי אבל גם שם התקבלה הדעה שיש עונשי מינימום. מבחינת חברות הביטוח, גם בתאונות עבודה, בתאונות דרכים ובעיקר בביטוחי חיים החברות מושכות את הזמן והמבוטח הסובל מתפשר. במקרה של חוסר תום לב משווע צריך להעניש את החברות. זה צריך לכאוב להן בכיס. אני תומך בכך שניתן שיקול דעת לבימ"ש בנסיבות מיוחדות". הוא הציע פשרה שהמינימום יהיה פי 10 והמקסימום פי 20 מהריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה (שהיא היום 1%), כך שניתן יהיה לפסוק פיצוי עונשי של בין 10 ל-20 אחוזים מהתגמולים שחברת הביטוח צריכה הייתה לשלם.
ירון אליאס יועץ משפטי איגוד חברות הביטוח: "עוד לא יבשה הדיו על החקיקה האחרונה שיזם חה"כ מקלב. היום אנחנו עם ריבית מאוד נמוכה אך יש להסתכל על ממוצע היסטורי כי ברור שהיא לא תישאר על 1%. יש כאן מדרון חלקלק בתפיסת הריבית שכן אם תחילה הריבית נתפסה כסנקציה חמורה, החוק של מקלב שינה דרסטית לעד פי 20 מהריבית ועכשיו אנחנו בשלב הבא שפי 20 יהיה ריבית מינימום. מכיוון שהכלי של ריבית עונשית הוא מאוד קיצוני וזר לחקיקה האזרחית בימ"ש עושה בו שימוש במשורה וככל שנעצים את הכלי ונהפוך אותו לנשק יום דין בימ"ש ישתמש בו פחות. בנוסף, אם מבוטחים ידעו שיש בידם כלי כל-כך עונשי הם יימנעו מללכת לגישור."
ממלא מקום יו"ר הוועדה חה"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הגיב לדברים: "אתה מסתכל על מספר הפוליסה ואנחנו מסתכלים על האנשים. מדובר על אנשים תשושים."
חה"כ קיש: "הגיע הזמן שהמטוטלת תנוע לכיוון הציבור והדברים הללו מחזקים את הכיוון שאנחנו הולכים אליו. אני לא רואה מצב שאדם סיעודי ימשוך שנים דיון בשביל שהשופט יתפוס אתכם על חוסר תום לב. אני מוכן להוסיף את "שאינם שנויים במחלוקת בתום לב"- כך שידובר רק על מקרים שנעשו בחוסר תום לב. לגבי המינימום אני מקבל את ההצעה למנגנון לפיו לא יהיה יותר מפי 20 מהריבית והמינימום לא יוגדר לפחות מפי 10 מריבית חש"כל הקבועה היום עם שיקול דעת של השופט בנסיבות חריגות. אבקש כי משרד המשפטים ישקול שבמקרים החריגים יוכל לשקול בימ"ש גם יותר מפי 20."