צרכים ומענים של אנשים עם מוגבלות חברי קהילת הלהט"ב
"אחי אמר לי כי בגלל שאני אוטיסטית אני לא מבינה את ההשלכות של יציאתי מהארון"
מערכת, 26/01/2022, צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת
ועדת המשנה לעניין שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, בראשות ח"כ יוראי להב הרצנו, קיימה אתמול (ג', 25/01/2022), דיון בנושא צרכים ומענים של אנשים עם מוגבלות חברי קהילת הלהט"ב.
ח"כ להב הרצנו פתח את הדיון ואמר מטרת הדיון היא לקבל תמונות מצב – האם מסגרות הקהילה הגאה מונגשות לבעלי צרכים מיוחדים? האם מסגרות הרווחה שמות דגש ורואות אנשים מהקהילה הגאה? חשוב להבין מה הצרכים של אותם אנשים בכדי להיות חלק מהחברה וחובתנו לסייע להם לממש את עצמם, כי יש להם, כמו לכל אחד, רגשות רצונות חלומות, שאיפות, וגם נטיות לב, בכדי שיגשימו את חייהם.
ענת פרנק, מנהלת תחום תכניות ייחודיות במשרד הרווחה והביטחון החברתי: אין לנו מסגרות דיור, פנאי, תעסוקה או קהילה שהן ייחודיות רק לקהילה הלהט"בית - הם משולבים בכל המסגרות שלנו, ככולם. אנחנו מפעילים 6 מרכזים ברחבי הארץ, אשר מספקים חינוך טיפול וייעוץ מיני-חברתי לבעלי מוגבלות, כוללת התמודדות עם זהות מינית ומגדרית, אם זה עולה תוך כדי הטיפול. אנחנו עובדים עם כל מי שמגיע על נושא המוגנות, כי אוכלוסיות בעלי המוגבלות פחות מוגנת, וגם באוכלוסייה הלהט"בית אנו רואים הרבה פעמים מצבי סיכון. המרכזים הללו פתוחים לכל בעלי המוגבלות, אך בעיקר מי שמגיע הם אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית ואנשים מהרצף האוטיסטי, ואילו אנשים באמת קוגניציה רגילה בוחרים מקומות שמתאימים להם יותר, כמו באיג"י, ולכן יצרתי איתם קשר במטרה לפתח שיתופי פעולה. יש לנו גם קבוצה להורים של אנשי הקהילה, שאנו מלווים אותם.
עדי שמאי, יועץ למנכ"ל המשרד לשוויון חברתי: עשינו בחודשים האחרונים איתור צרכים לקהילת הלהט"ב, ושמנו דגש גדול על אוכלוסיות ייחודיות בתוך הקהילה, כמו למשל בעלי מוגבלויות. חתמנו הסכמים בהיקף של 8.8 מיליון ₪ עם 72 רשויות ברחבי הארץ, לפיתוח והפעלת מענים לאוכלוסיות הלהט"ב כולל מעלו המוגבלות בקהילה. הרשויות היום עצמן עושות איתור צרכים ספציפי להן, לרבות קבוצות מיקוד ברמה המקומיות, ועל פי זה ייבנו תכנית שנתית, שתועבר לנו מכל רשות לאישור, ואנו גם נבחן אותן, כולל המענה לבעלי המוגבלות בתוך הקהילה.
לינור אברג'ל, מנכ"לית 'טרנסיות ישראל' אמרה כי טרנסיות וטרנסים מופלים בוועדות הזכאות של הביטוח הלאומי, בשל פערי תפיסה של הרופאים, בין השאר, ואלינה מילקין קזקביץ, מנהלת תחום בכיר נכות בביטוח הלאומי, אמרה כי הם מנחים את הסניפים והוועדות לתת יחס הולם וראוי בכלל, ויש קשרים מיוחדים עם הקהילה הטרנסית בישראל, ולכן תשמח לקבל פרטים על כל מקרה שכזה בכדי לבדוק אותו לעומקו.
רות ביגר, מנחת סדנה להורים של להטב"ק עם מוגבלויות, אמרה כי ההורים לא מודעים כלל שיש להם זכות לליווי ממשרד הרווחה, ויש למצוא דרכים להעביר להם זאת במערכות החינוך, בעבודותיהם ובכל מקום. ההורים זקוקים להמון תמיכה, בכדי לתת את התמיכה. אדם להטב"קי ללא מוגבלות, אם הוריו לא יקבלו אותו, יכול לארוז תיק וללכת לישון אצל חבר, אך לאנשים עם מוגבלות יש תלות בהוריהם. מאוד קל להיות אנשים תומכים, עם קצת תמיכה וקצת ביחד, וכך קורים ניסים בקבוצה שאני מובילה.
שלהבת אבנר שיתפה את הוועדה בסיפורה האישי: כאוטיסטית ולהט"בית, מבית דתי לאומי, היציאה שלי בפני המשפחה שלי הייתה סוערת מאוד. ההורים שלי ממש פחדו וביקשו מאח שלי שיבקש ממני את מספרי הטלפון של כל מי שיצאתי בפניו, בכדי שהו יבקש מהם שלא יספרו לאף אחד אחר. אמרתי לו שזה פוגע בי והוא אמר לי שבגלל שאני אוטיסטית אני לא מבינה את ההשלכות של מה שאני עושה.
פטריק לוי, מלווה הקבוצה הארצית 'גאווה ומוגבלות' בבית איזי שפירא: יש כאן צומת של כמה זהויות ואי אפשר להבחין את הזהויות השונות מהאדם. אני גאה, פשוטו כמשמעו, ללוות את הקבוצה הארצית של גאווה ומוגבלות, ואנו קוראים לשיח בין שתי הקהילות, ובין משרדי הממשלה, בכדי לוודא הנגשה של מוגבלות לקהילה הגאה והנגשה להטב"קית לאנשים עם מוגבלות. יש הרבה סוגי מוגבלות וחשוב לוודא כי הצוותים המקצועיים מוגשים לטפל בכולן, וכל החינוך וההסברה בתחום יהיו מונגשים לכל סוג של מוגבלות.
יו"ר הוועדה, ח"כ יוראי להב הרצנו סיכם: תם אך לא נשלם, ומכאן נצא לסדרה של דיונים, פגישות ומאמצים משותפים, בכדי לוודא כי הצרכים מקבלים ביטוי ומענה מלא. לכל מי ששומע אותנו בזום ומעבר לו – רואים אתכם בכנסת ישראל ויש לכם כתובת ויש לכם בית.