ועדת הבריאות של הכנסת: מצב חירום של זמני המתנה לתורים; משרדי הבריאות והאוצר: נגדיל מספר המתמחים בקהילה ב-125 בשנה ♦ נציגות משרד הבריאות: יש תורים, אך קופות החולים מייבשות את בתי החולים ולא מפנות מטופלים
מערכת, 09/05/2018, צילום: pexels
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דנה בצמצום תורים במערכת הבריאות ובקושי בגיוס רופאים לפריפריה, אשר גורם להפניות מטופלים מהפריפריה למרכז הארץ.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בדיון: "זה מדכא. חרף יכולותיה הרפואיות האדירות, מערכת הבריאות לא מצליחה למצוא פתרונות יצירתיים, כמו תיעדוף של חולים מהפריפריה אם הם מופנים לטיפול במרכז הארץ. התחרות הבלתי מרוסנות בין קופות החולים נובעת מטיפשות וחוסר הבנה."
יו"ר ועדת המשנה לעניין שירותי בריאות בדרום, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד): "אנחנו במצב חירום. זמני ההמתנה חסרי תקדים. צריך להכניס את היד עמוק לכיס, ולהעלות את התעריפים המשולמים לרופאים ולמקצועות הפרא-רפואיים, כך שיושוו לרפואה הפרטית." המשנה למנכ"ל מכבי שירותי בריאות, נחמן אש, השיב: "כמה שאני מעלה, זה לא מספיק, אנחנו מערכת ציבורית שחיה בחסר. זה לא בר תחרות. יש לפעול באומץ, ולבטל את שיטת ההחזרים שמפעיל משרד הבריאות, לפיה אם מטופל לא מקבל מקופת החולים תור תוך 3 חודשים, הוא פונה לשירותים פרטיים ומקבל החזר מהקופה; לא כל תושבי הפריפריה נגישים לנסיעה למרכז וזה פוגע בחלשים."
רכזת הבריאות באגף התקציבים במשרד האוצר, ליאור קוטלר, ראש אגף לרפואה קהילתי במשרד הבריאות, ד"ר הדר אלעד, ומנהל תחום שב"ן במשרד הבריאות, איתי קלטניק, הציגו בפני הוועדה תכנית משותפת למבחני תמיכה בתקני התמחות בקופות חולים, לפיה במשך שלוש שנים יתוספו 375 תקני מתמחים חדשים (125 בכל שנה), הלימודים וההכשרה שלהם ימומנו על ידי המדינה וקופות החולים (תלוי במקצוע ההתמחות), וזאת בתנאי שהמתמחים יתחייבו להישאר בקופה ולתת שירותי רפואה בקהילה למשך תקופה. תקן למתמחה בפריפריה יתוקצב ב-50% יותר מאשר תקן במרכז הארץ.
במהלך הדיונים התרחש עימות בין ראש אגף רפואה במשרד הבריאות, ד"ר גילי גבעתי, לבין המנהלת הרפואית של מחוז צפון בשירותי בריאות כללית, ד"ר אפרת ברון הרלב. ד"ר גבעתי טענה כי "קופות החולים מייבשות את בתי החולים ולא שולחות הפניות אליהן, אלא לבתי חולים שלהן. בתי החולים אומרים שיש להן תורים לתת, אבל ריק אצלם". בתגובה אמרה ד"ר הרלב: "כל מה אמרת לא נכון. זה אישום זוועתי. אנחנו לא מייבשים דבר."
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), מיוזמי הדיון, הציעה לחייב את משרד הבריאות לאשר את הסדרי הבחירה של קופות החולים: "לא ייתכן שרק השיקול הכלכלי יקבע לאן נשלח חולה לטיפול. אנשים במצב קשה נשלחים באכזריות הרחק ממקום מגוריהם."
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני): "כשמשרד הבריאות מזהה מצב חמור, הוא מדליף דו"ח, ואז השר אומר שהמצב מעורר דאגה. יש לי חדשות בשבילם: אתם האחראים למצב. תתחילו לטפל בו."
ח"כ ואאל יונס (הרשימה המשותפת): "אפשר לדבר עד מחר. בלי לפתוח עוד מרפאות ולהקצות עוד תקנים, דבר לא ישתנה." חברי הכנסת ג'ומעה אזברגה (הרשימה המשותפת) ומאיר כהן קראו להשוואת שכר של רופאים בפריפריה לשכר רופאים במרכז.