כל משפחה בישראל מוציאה למעלה מ-7,000 שקלים בשנה למימון קצבאות נפגעי עבודה ♦ 59% מההרוגים בתאונות בניה השנה נפלו מגובה
מערכת, 17/05/2017
ועדת המשנה של ועדת העבודה והרווחה לעניין בטיחות בעבודה בענף הבניין, קיימה היום, ד' 17/05/2017, את ישיבתה הראשונה.
מנכ"ל מען (עמותה לסיוע לעובדים), אסף אדיב, הציג בדיון נתונים עדכניים על מספר הנפגעים בתאונות עבודה מתחילת שנת 2017 ועד היום, לפיהם 12 פועלים נהרגו ו-87 נפצעו קשה. 59% נהרגו כתוצאה מנפילה מגובה, 21% מפגיעת חפץ, ו-20% כתוצאה מהתחשמלות או דריסה. לדבריו, ב-4 החודשים האחרונים אירעו 32 תאונות עבודה קשות באתרי בנייה, אולם רק 18 אתרים נסגרו לאחר התאונה כפי שדורש החוק.
מנהל תחום הבטיחות במשרד העבודה והרווחה, רן כהן: "הביטוח הלאומי משלם מדי שנה קצבאות בסך 15 מיליארד שקלים לנפגעי תאונות עבודה. כך שכל משפחה בישראל מפרישה כ-7,000 שקלים בשנה לשם כך. הגיע הזמן שעלות הטיפול תושת על הקבלנים. הקמנו צוות משותף למשרד העבודה והרווחה, משרד האוצר והביטוח הלאומי שיגבש המלצות בעניין".
יו"ר ועד מנהלי עבודה בהסתדרות החדשה, אמנון שינדלר, התייחס לאחריות על בטיחות העובדים המוטלת על מנהלי העבודה: "לא נכון ולא צודק שמנהל עבודה יהיה אחראי על הכל. צריך למנות נאמן בטיחות. אנחנו עסוקים בהמון דברים אחרים. שוכרים אותנו לשם ביצוע העבודה ועמידה בלוחות זמנים, ו-90% מהזמן אנחנו מתעסקים בזה. משרד העבודה רואה בנו אחראי בטיחות, הקבלנים רואים בנו אחראי ביצוע, ויש כאן התנגשות". שינדלר התריע כי משרד העבודה לא מפקח על הדרכות הבטיחות, וכתוצאה מכך הן אורכות שעה בלבד במקום שמונה שעות.
אלי כהן וראובן בן שמעון מהפורום למניעת תאונות עבודה, התריעו כי בניית הפיגומים באתרי הבנייה אף היא אינה מפוקחת, וכי פיגומים רבים עקומים, מעוותים, אינם מעוגנים ולא מורכבים כפי שצריך. "אלה חתיכות עץ עם מסמרים. הגיע הזמן להכניס טכנולוגיה חדשה ותקינה אירופית", אמר בן שמעון. "48 ההרוגים באתרי בנייה בשנה החולפת הם רק כדי לחסוך בכסף", הוסיף. ח"כ איל בן ראובן (המחנה הציוני): "סוגיית המחיר לא רלוונטית ולא מוסרית. מישהו מעלה על דעתו לא למגן חיילים שהולכים לקרב רק כי זה עולה כסף?". ד"ר אלעזר ביקלס, חבר הנהלת אגודת מהנדסי בטיחות: "שר העבודה יכול להכריז כבר היום על תקנים אירופאים, ובכך כל הפיגומים הקיימים יהפכו באחת ללא חוקיים. כבר היום אין במדינת ישראל שום פיגום שקוטר הצינור שלו עומד בתקן".
ממונה הבטיחות חסן שולי: "כדי להיות עובד נקיון בעירייה צריך לעמוד באלף דרישות סף, ופה עוברים בכפרים שואלים מי רוצה לעבוד, מעמיסים 10 איש על טנדר ואומרים להם תעלו לקומה חמישית ותפרקו עמוד".
יו"ר ועד העובדים בחברת הבניה דניה סיבוס, רפאל בן סימון: "דניה סיבוס לא חוסכת שקל אחד בבטיחות. אין מצב שעובד שלנו לא עובר הדרכה בגובה. אם רוצים למנות אחראי על בטיחות, צריך לתת לו שיניים".
יו"ר ועדת המשנה, ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת), מהנדס בניין במקצועו, אמר בתגובה: "גם אצלכם קרו אסונות. במו עיניי ראיתי הדרכת בטיחות אצלכם שארכה 3 דקות בלבד". חאג' יחיא סיכם את הדיון ואמר: "נפילה מגובה אינה גזירה משמיים. נמשיך לפעול בנושא, עד שנמגר את התופעה. על מנהלי העבודה לבצע מספר בדיקות ביממה לבדיקת הפיגומים, שכן אתר בנייה הוא דבר דינמי, ומישהו עלול להזיז או לפרק את הפיגום. יש לפעול לעדכון התקינה לפיגומים לפי סטנדרטים מחמירים בעולם".
ח"כ חאג' יחיא הודיע כי ועדת המשנה תשוב ותתכנס תכופות, על מנת להשלים הטיפול בבטיחות העבודה בענף הבניין.