Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

חוקרים בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון גילו כי לשילוב עמילואידים במזון מעובד יש יתרונות תזונתיים ובריאותיים משמעותיים

מערכת, 05/08/2024, צילום: דוברות הטכניון

גילויים חדשים הקשורים במזון מעובד ובאפשרות לתועלת התזונתית שבסיבים עמילואידים – במחקר של מדענים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. את המחקר המוצג בכתב העת Food Hydrocolloids הובילו פרופ’ אורי לזמס, הדוקטורנטים גיל רפאל ואלון רומנו בשיתוף עם פרופ’ מיטל לנדאו והדוקטורנט יצחק (איציק) אנגלברג מהפקולטה לביולוגיה בטכניון ופרופ’ עמרי קורן מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת בר אילן.

עמילואידים הם מבנים הנוצרים מחלבונים והם נודעים לשמצה בהקשר של מחלות ניווניות ובהן פרקינסון ואלצהיימר, שבהן מעורבות הצטברויות עמילואידים היוצאות פקקים (פלאקים) המשבשים את פעילות המוח.

המחקר הנוכחי בחן אם עלינו לדאוג מהיווצרות עמילואידים במזון מעובד, והוא חושף פנים חיוביות לשאלה זו בהקשר של התהליכים שהם עוברים במערכת העיכול. העמילואידים, מתברר, מביאים לפירוק איטי של החלבונים במערכת העיכול ומעודדים שינויים חיוביים במעי הגס. למעשה, השינויים הללו דומים לאלו של סיבים תזונתיים “רגילים” המוכרים לנו מפירות ומדגנים מלאים. יתר על כן, החיידקים במעי שלנו מעדיפים עמילואידים על חלבונים “עירומים”, העלולים להוביל לתופעות שליליות כגון תסיסה במעיים.

חלבונים הם מרכיבים חיוניים בבניין הגוף ובתפקודו התקין, וכיום ברור שצריכה נכונה של חלבונים חשובה לבריאות האדם ואף משפיעה על התנהגויות שונות כגון תיאבון, רעב ועייפות. על רקע זה נעשה מאמץ נרחב לפתח פתרונות תזונה עתירי חלבונים גם עבור מי שאינו צורך מוצרים מן החי. זה הרקע לממצאים החיוביים שעולים מהמחקר שהתפרסם ב-Food Hydrocolloids. החוקרים התמקדו בעמילואידים שהם הפיקו מביצים ומחלבון מי גבינה והראו כי סיבים אלה:

  1. מתפרקים בצורה הדרגתית במערכת העיכול העליונה ובכך עשויים לעודד ספיגה איטית ומבוקרת יותר של החלבונים אל הגוף.
  2. מסייעים בשימור המגוון המיקרוביאלי במעיים; בפרט נמצא כי הם משמרים יחס נמוך בין שתי קהילות חיידקים חשובות (Firmicutes ו- Bacteroidetes). יחס זה מעיד על בריאותה של מערכת העיכול, ואילו תזונה לא מאוזנת מעודדת עלייה ביחס בין המשפחות הללו ועלייה לסיכון בתחלואה (השמנה, סכרת וסרטן).

בתמונה הרחבה יותר, המחקר מדגים את הפוטנציאל הגלום בעיבוד מזון בקידום יעילותו התזונתית והבריאותית של המזון. לדברי פרופ’ לזמס, “כיום אנחנו יודעים לשלוט באופן מדויק מאוד בהרכב המזון ולהעריך, למשל באמצעות מודלי-קיבה שפיתחנו במעבדה שלי, כיצד רכיבי מזון שונים יתעכלו בגוף. גישה מדעית זו, יחד עם כלי מחקר חדשניים, יסייעו לנו לדייק את הגורל של חלבונים ורכיבי מזון חדשניים בגופם של צרכנים שונים ואולי אף לייצר פתרונות של תזונה מותאמת אישית. אני מאמין שהמחקר הזה סולל דרכים חדשות להבנה של הפוטנציאל של מזון מעובד, כשהוא מעובד באופן חכם, להרחיב את מקורות התזונה של האדם ולשפר את בריאותו.”

במחקר תמכו הקרן הלאומית למדע ומכון ראסל ברי לננוטכנולוגיה בטכניון. המחברים מודים לצוות מרכז סמולר לפרוטאומיקה בטכניון ולדנה בנימין ממעבדת קורן באוניברסיטת בר אילן.

ב-21 ביולי נשא פרופ’ לזמס הרצאה בנושא לקהל הרחב בפאב “הכבשה השחורה” בטכניון.  זו ההרצאה הראשונה ב”טכניון על הבר” – סדרת הרצאות חדשה שנועד להנגיש לציבור את המחקרים המתקיימים בטכניון.

למאמר שהתפרסם ב-Food Hydrocolloids לחצו כאן.

 

צילום: דוברות הטכניון

שתפו את הכתבה

תגובות

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

כתבות נוספות

ד”ר סעיד דראושה, התמחה ברפואה פנימית במרכז רפואי רמב”ם, ולאחר מכן המתמחה בתחום האנדוקרינולוגיה

כ״ג באב ה׳תשפ״ד – 27/08/2024

במסגרת סדרת המפגשים “ומותר, ומותר לאהוב שירים ויצירה בזמן מלחמה” במשכנות שאננים בירושלים, יארח המוזיקאי וסולן להקת דג נחש שאנן סטריט את הזמרת יסמין לוי במופע מיוחד

כ״ג באב ה׳תשפ״ד – 27/08/2024

את המפגש הייחודי הוביל סגן מנהל מחלקת עיניים בכרמל ד”ר אור בן שאול והשתתפו בו רופאים בכירים ומנהלי המחלקות המובילים בקהילה בכללית בחיפה והצפון בהם: ד”ר איתן שגב מנהל מחלקת

כ״ג באב ה׳תשפ״ד – 27/08/2024

חיידקיים עמידים לאנטיביוטיקה הולכים ומתרבים, בעוד שמספר סוגי האנטיביוטיקה הנמצאים בפיתוח הולך ומצטמצם. כעת, קבוצת המחקר של פרופ’ אריאל קושמרו מהמעבדה להנדסת ביוטכנולוגיה

כ״ג באב ה׳תשפ״ד – 27/08/2024

פרופ’ עפר ארז, מנהל המרפאות המיילדותיות במרכז סבן למיילדות בסורוקה: “לאחרונה פותח טיפול חדש שהוא מולקולה מלאכותית של ADAMTS13, וניתן עד כה לארבע נשים הרות בעולם”

כ״ג באב ה׳תשפ״ד – 27/08/2024

מסלול חדש וייחודי נפתח באוניברסיטת בן-גוריון בנגב – תואר שני באפידמיולוגיה ומדעי נתונים רפואיים. המגמה תפתח כבר בשנת הלימודים הקרובה, תשפ׳׳ה, ומציעה הזדמנות לאנשי מקצוע

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד מעלה כמדי שנה בחודש אלול קונצרט סליחות חדש, המחבר את המסורת העתיקה לכלל חלקי החברה הישראלית, דתיים, חילוניים, צעירים ומבוגרים

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצאה באחרונה עלייה של 10% בקשיי שינה אחרי ה 7.10. 42% מהישראלים בני ה-20 ומעלה דיווחו על נדודי שינה של פעם בשבוע או יותר, לעומת 31% שנמצא

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה סגולה הגורמת לנזקים בריאותיים מצטברים. חשיפת יתר לקרניים אלו גורמת לפגיעה בעיניים, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים, לנגעים טרום סרטניים

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

נפש חיה” היא שיטת ריפוי בתנועה: שיטה טיפולית המבוססת על תנועה וריקוד עם דגש על מטאפורות ותנועות מעולם החי

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

האם זאוס ויופיטר הם בעצם אותו האל? איך מזהים כנסייה גותית? מה זה גותי בכלל? מהו מחראב בשם האל? ומה הופך את האימפרסיוניזם למיוחד כל כך?

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

פרופ’ אילן שלף, מנהל מערך הדימות בסורוקה: “המכשיר החדש כולל טכנולוגיות בינה מלאכותית ומספקות יכולות אבחון באיכות גבוהה ובזמן קצר יותר”

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

מנכ”ל הפיס עו”ד בני דרייפוס: “אתן תביאו מפריז אור וגאווה. אתן גיבורות”

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

תיירים בעיר זרה יתקשו לנווט עם מפה טופוגרפית בלבד, מפורטת ככל שתהיה. לכן יוצגו לרוב במפות תיירות גם אתרי עניין וציוני דרך בולטים. הטריטוריה המסתורית של המעי הדק האנושי מופתה

כ״א באב ה׳תשפ״ד – 25/08/2024

גילויים חדשים הקשורים במזון מעובד ובאפשרות לתועלת התזונתית שבסיבים עמילואידים – במחקר של מדענים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. את המחקר המוצג בכתב העת

א׳ באב ה׳תשפ״ד – 05/08/2024

“אנחנו נהנים מבוגרי ובוגרות האוניברסיטה שנקלטים אצלנו כל שנה, עכשיו אנחנו מעמיקים בתחום המחקר ובמקביל משתפים פעולה בפרויקט האסטרטגי הלאומי הגדול של הקמת בית הספר לרפואה”

א׳ באב ה׳תשפ״ד – 05/08/2024

“כיף זה לא” מאת ענת בייטמן בהוצאת ספרי ניב, הוא סיפור סוחף, תוסס ומרגש שנכתב בשנינות בהשראת סיפורים לא מצחיקים מהחיים האמיתיים

א׳ באב ה׳תשפ״ד – 05/08/2024

רק אתמול הודיע הוועד הפראלימפי על סגירת המשלחת לפריז, והנה הבקר, התבשר על ידי הוועד הפראלימפי הבינלאומי האמון על חלוקת הכרטיסים למשחקים בפריז, כי התפנה כרטיס בקטגוריה

א׳ באב ה׳תשפ״ד – 05/08/2024

האף הוא שער כניסה לגופנו – לאוויר, לריחות וגם למחוללי מחלה. בדרכו פנימה, האוויר שאנו נושמים זורם דרך קונכיות האף (טורבינות) – מדפי עצם מאורכים היוצאים מדופן האף ומגולגלים כלפי פנים

א׳ באב ה׳תשפ״ד – 05/08/2024

החוקרים פיתחו טיפול קרינתי לאחד העצבים, אשר שיפר משמעותית את איכות חייהם של המטופלים והפחית מאוד את רמת הכאב שלהם. המחקר פורסם בכתב העת הבין לאומי היוקרתי לאונקולוגיה

כ״ד בתמוז ה׳תשפ״ד – 30/07/2024

הרשמו לאתר

שם פרטי*
שם משפחה*
אימייל*
טלפון
שם משתמש(באנגלית בלבד)*
סיסמא*
אימות סיסמא*
דילוג לתוכן