תביעה: רופאי הכללית הלעיטו נער בסטרואידים לטיפול בדלקת עיניים - והוא התעוור
מערכת, 28/08/2016, צילום: אייל אורלי
התביעה הוגשה באמצעות עו"ד יואב אלמגור המייצג את הצעיר, כיום בן 26, אשר סבל מילדותו מדלקות אלרגיות חוזרות בעיניו, וטופל במשך 8 שנים, שוב ושוב בטיפות עיניים המכילות סטרואידים שמרשמים להם ניתנו לו ע"י רופאי המשפחה מקופת חולים 'כללית'.
לדברי עו"ד אלמגור, ידוע שהטיפול בעיניים באמצעות סטרואידים עלול להוביל לגלאוקומה – מחלה שבה נגרם לחץ תוך עיני מוגבר, הגורם לפגיעה בלתי הפיכה ולניוון עצבי הראייה, עד עיוורון – ועל כן יש לבצע טיפול זה לטווח קצר.
אלא שכאמור, הצעיר קיבל את הטיפות הסטרואידליות במשך שנים רבות, "וזאת מבלי שבוצעה ולו בדיקה אחת של הלחץ התוך עיני או של קרקעיות העיניים, ואף מבלי שמשפחתו קיבלה הסבר על אודות הסכנות הכרוכות בטיפול" דברי עו"ד אלמגור.
כך, במהלך שירותו הצבאי, בהיותו בן 19 בלבד, הבחין הצעיר כי הוא מתעוור. הצעיר עבר טיפולים וניתוחים לשחרור הלחץ בשתי עיניו, אך הנזק של הגלאוקומה היה כבר בלתי הפיך, והצעיר נותר עיוור בשתי עיניו.
לאחרונה הגיש עו"ד אלמגור, בשם הצעיר, תביעת פיצויים על סך מיליוני שקלים נגד שירותי בריאות כללית. התביעה נדונה בימים אלה בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו.
הצעיר סבל מגיל 10 מדלקות אלרגיות חוזרות בעיניו. הוא טופל שוב ושוב בטיפות עיניים המכילות סטרואידים, במסגרת קופת חולים כללית שבה הוא חבר, ואובחן בין היתר כסובל מעיניים אדומות ומדלקת אלרגית של הלחמית.
בין טיפות העיניים שנטל לאורך השנים נמנות טיפות דקסמיצין, דקספרין (סטרואיד), סטרודקס (סטרואיד), מקסיטרול (סטרואיד), טלוויסט וכרומופטיק. התרופות הסטרואידיות מכילות נגזרות חזקות של הורמוני בלוטת יותרת הכליה, ואלו ניתנו לבחור לצורך הפחתת הדלקת.
"הטיפול בתרופות סטרואידיות לעיניים עלול לגרום גלאוקומה – מחלה שבה נגרם לחץ תוך עיני מוגבר, הגורם לפגיעה בלתי הפיכה ולניוון של עצבי הראייה, עד עיוורון", מסביר עו"ד יואב אלמגור. "הלוקה בגלאוקומה לא יודע זאת, לא חש את הלחץ ולא את הפגיעה בעצבי הראייה עד להתעוורותו. הסיכון והנזק עולים עם משך הטיפול, ולכן אם נותנים את התרופות הללו - הטיפול חייב להיות קצר טווח, ויש לבדוק לעיתים מזומנות את הלחץ התוך עיני ואת קרקעיות העיניים".
לדברי עו"ד אלמגור, כאשר מתגלים סימנים ללחץ תוך עיני יש להפסיק מיד את הטיפול ולדאוג להורדת הלחץ התוך עיני אם הלחץ עולה, או שנראה סבל של עצבי הראייה, למניעת פגיעה בשדה הראייה ועד לעיוורון.
אלא שעל פי התביעה, במשך השנים שבהן טופל לא נעשתה לצעיר בדיקת לחץ תוך עיני ולא נבדקו קרקעיות העיניים אפילו לא פעם אחת. מחלת הגלאוקומה אובחנה אצל הצעיר רק לאחר שחש בעיוורון ממשי – כשנגרם כבר הנזק לעצב הראייה, ושדות הראייה הצטמצמו עד למצב של עיוורון בשתי העיניים.
בהיותו בן 19, גויס הצעיר לשירות סדיר בפרופיל 82, ושירת כלוחם משמר הגבול. בעת שירותו, במהלך משחק טניס שולחן, הוא הבחין כי אינו רואה את הכדורים הנחבטים אליו. הוא פנה לרופא פרטי, ד"ר לוי יצחק, אשר מצא לחץ תוך עיני גבוה ביותר, והפנה אותו לבית החולים בילינסון.
בבדיקה שנערכה לצעיר בבית החולים בילינסון, נמצאו – בנוסף ללחץ תוך עיני כבד בכל עין – גם דלקת לחמית, שקערורית כמעט שלמה בדיסקיות שתי העיניים – דבר המצביע על נזק קשה מגלאוקומה – ושדות ראייה עם ליקוי בשתי העיניים, כתוצאה מגלאוקומה. בדיקת עובי שכבת סיבי העצב בקרקעיות העיניים הראתה הרס והידקקות השכבה. בתקופה זו קיבל הצעיר טיפול עיניים מזה שנה.
לאחר מספר בדיקות וטיפולים, ולאור החמרת הגלאוקומה ואי הסדרת הלחץ התוך עיני באופן שמרני, הועבר הצעיר לתל השומר, לצורך ניתוח דחוף.
בתל השומר בוצעו בצעיר שני ניתוחים לשחרור הלחץ בשתי עיניו. "נראה כי הטיפול עזר להוריד את הלחץ, אך הנזק של הגלאוקומה היה כבר בלתי הפיך", אומר עו"ד אלמגור.
חוות דעת רפואית של רופאת עיניים בבית החולים, ד"ר אורית עזרא נמני, ציינה כי הגלאוקומה ההתפתחותית בעיניו של הצעיר הופיעה על רקע שימוש מתמשך בסטרואידים, מגיל 10.
לתביעה צורפה גם חוות דעתו של מומחה עיניים אשר קבע, לאחר שבדק את הצעיר, כי נכותו נובעת מטיפול בלתי מבוקר בטיפות סטרואידליות במשך שנים, שכתוצאה ממנו התפתחה גלאוקומה. המומחה העריך את נכות הצעיר בשיעור של 100% לצמיתות.
"משפחת הצעיר לא ידעה על הנזק האפשרי בטיפול"
בחוות דעתו של המומחה, הוא מציין כי "כאשר ניתן טיפול בטיפות המכילות סטרואידים, יש להזהיר את ההורים על סכנת הסיבוכים מטיפול זה, שהינה חמורה יותר מאשר המחלה עצמה שבגללה ניתן הטיפול. לא מצאתי אזהרה כזו בגיליון הרפואי של התובע".
המומחה הסביר בחוות דעתו שבמקרים קשים של דלקת אלרגית אין ברירה אלא לתת גם טיפות סטרואידים, אך יש לתת זאת לזמן קצוב שאינו עולה על מספר שבועות בדרך כלל. תוך טיפול זה, מוסיף המומחה - יש לעקוב אחר הלחץ התוך עיני, ובעיקר לבדוק את מצב ראש עצב הראייה.
"היעדר מידע מנעו מהתובע ומהוריו מידע על מצבו, וכך לא פעלו כדי לעצור את התדרדרות ראייתו", אומר עו"ד אלמגור. לדבריו, "על קופת החולים היה לבדוק ולאבחן את מצבו של התובע, להפסיק את הטיפול בסטרואידים, ולתת טיפול מתאים להורדת הלחץ ולמניעת הנזק לעצבי הראייה מבעוד מועד – אך הדבר לא נעשה". בימים אלה הגיש עו"ד אלמגור תביעת פיצויים במיליוני שקלים נגד קופת חולים בשמו של הצעיר. התביעה נדונה בימים אלה בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו.
עו"דיואב אלמגורhttp://www.almagorlaw.co.ilמייצג נפגעי גוף, נכיצה"ל, נפגעי איבה, נפגעי תאונות עבודה ותאונות דרכים ונפגעי רשלנות רפואית,בוועדות רפואיות של אגף השיקום במשרד הביטחון ושל הביטוח הלאומי ובבתי המשפט.