ללא הגבלה - אתר החדשות המרכזי לנכויות ומוגבלויות - ליטל פיינגרץ 03-09-2016
1
ללא הגבלה
אתר החדשות  המרכזי  לנכויות ומוגבלויות
טל': 08-659-18-01      פקס: 153-54-712-64-59
   
1
כניסת כתבים    |    רישום לאינדקס    |    צור קשר
1
 
אוכל ותזונה   |    בריאות ונפש    |    בארץ    |    התנדבות וקהילה    |    משפט    |    ספורט    |    רפואה משלימה    |    האינדקס המרכזי    |     מערכת החדשות: 08-659-18-01 
 עמותות וארגונים  |  מחלקות רווחה בכל הארץ  |  הספריה לעיוורים  |  טפסים-המוסד לביטוח לאומי  |  מדריכים-המוסד לביטוח לאומי  |  סיכוי שווה  |  עת לעשות   |   המייל האדום
אוכל ותזונה

למה חשובה התזונה של בני הנוער?


מערכת, 03/09/2016, צילום: שרון מלכי

 

 

שאלנו את ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית בסטודיו סי מדוע חשוב לשמור על הרגלי תזונה נכונה בבני הנוער? מהן ההשלכות של דיאטה בגיל ההתבגרות? ומה באשר לסוגי המזון השונים והשפעתם על אקנה (פצעי בגרות)?
 
"תקופת גיל ההתבגרות היא תקופת המעבר בין הילדות לבגרות בה חלים שינויים פיזיולוגיים, קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים. המתבגרים מפתחים מודעות גבוהה יותר למראה החיצוני, ועסוקים ביכולת לבטא את עצמם בצורות שונות, אם זה בלבוש מסוים או בדרכים אחרות. ההתעסקות שלהם במראה החיצוני גוברת, וישנו רצון להדמות למסרים שהם מקבלים מהרשתות החברתיות ומאמצעי התקשורת השונים. הנוער חשוף למסרים כמו, "רזה זה יפה", ומסרים המלווים בשיטות שונות להרזיה כמו: איך אפשר לרדת במשקל הכי מהר? וכדומה", אמרה ליטל פיינגרץ. "אמנם, המודעות של בני הנוער לאוכל בריא גוברת, אך יחד עם זאת, הם חשופים למידע שלא תמיד אמין בתחום התזונה. כתוצאה מכך הם מאמצים הרגלי אכילה לא נכונים, שיכולים לפגוע בהתפתחותם, ולגרום לבעיות שונות כמו חסרים בברזל, תזונה לקויה, והשפעת הלחץ סביב הרזון, שעלול להוביל להפרעות אכילה שונות, ביניהן אנורקסיה או בולימיה", הוסיפה ליטל.

ש. מדוע חשוב לשמור על הרגלי תזונה נכונה בבני הנוער?
ליטל פיינגרץ: בגיל ההתבגרות הדרישות התזונתיות הן הגבוהות ביותר מכל תקופת גיל אחרת בחיים, בשל הגדילה והצמיחה המתרחשת (השנייה בגודלה ביחס לגדילה בשנה הראשונה לחיים). לכן, נדרשת תזונה אופטימאלית, המותאמת להשגת מלוא פוטנציאל הגדילה. תזונה שאינה מספקת את מלוא הצרכים עלולה לפגוע בגדילה, ולהאט את ההתבגרות המינית. תזונה נכונה בגיל זה יכולה לסייע גם במניעת מחלות כרוניות בגיל מבוגר כגון: מחלות לב וכלי דם, סרטן ואוסטאופורוזיס (דלדול עצם). צריכת הקלוריות שונה ותלויה במין, בקצב הגדילה, בגיל העצמות, ובמידת הפעילות הגופנית. בתקופה זו רצוי להשתדל לצרוך מכל אבות המזון ולהקפיד על אכילת ארוחות מסודרות. הדרישה לחלבון עולה ולכן חשוב שהתפריט יכיל חלבון מן החי (למשל, מוצרי חלב, עוף, ביצים ודגים) וחלבון מן הצומח (למשל, קטניות ומוצרי סויה). כמו כן, קיימת דרישה מוגברת לוויטמינים ומינרלים מסוימים ביניהם: ברזל, סידן, אבץ, וויטמינים מקבוצת B (בדגש על וויטמין  B12 וחומצה פולית), ויטמין A, וויטמין D. המצב התזונתי הוא אחד הגורמים המשפיעים על הגדילה וההתפתחות של בני הנוער ועל כן יש לשים לב ולהיות ערניים להרגלי התזונה שלהם.
 
ש. דיאטה בגיל ההתבגרות- מותר או אסור?
ליטל פיינגרץ: בני הנוער זקוקים לצריכה תזונתית התואמת את הדרישות התזונתיות, ולכן דיאטה שאינה מספקת מספיק קלוריות ואינה עונה על הדרישות לחלבון ושאר רכיבי המזון, אסורה ועלולה לפגוע בגדילה ובהתבגרות המינית. אז מה עושים אם רוצים לרדת במשקל?, שאלתי. לשם כך, אמרה ליטל, יש להיוועץ עם דיאטנית קלינית שתלווה ותדריך את הנערה להרגלי תזונה נכונים ותאפשר התפתחות וגדילה תקינה. בגיל ההתבגרות טווח ההתפתחות שונה מאחד לשני, דבר המוביל לאי-אחידות במראה. כתוצאה מכך ישנם בני נוער שעלולים לסבול מדימוי גוף נמוך, לרצות לרזות מהר ולעשות "דיאטות כאסח" ופעילות גופנית מופרזת. למשל, נערה שהחלה את ההתבגרות המינית שלה מוקדם מהרגיל יכולה לפתח הפרעות אכילה  מאי-קבלת השינויים שהגוף שלה עובר. לכן, מומלץ לעודד ולכוון להרגלי אכילה בריאים, אך יחד עם זאת להימנע מדיאטות או העברת ביקורת שלילית לגבי המראה והאכילה. למשל רצוי לא להגיד משפטים כמו " למה אתה אוכל את זה, זה אסור, אתה תשמין" או "את מוכרחה לאכול את זה, זה בריא", אין מוכרח ואין אסור או מותר, ובכלל רצוי שלא לדבר על המשקל, אם יש ירידה או עלייה. במקום זאת, יש ליצור סביבה בריאה בבית, למשל לשים פירות וירקות על השולחן, וליצור אווירה נעימה סביב שולחן האוכל, לאכול ארוחות משפחתיות יחד מבלי להעביר ביקורת על האכילה.

ש. האם יש קשר בין סוגי מזון שונים לאקנה?
ליטל פיינגרץ: אקנה היא דלקת של בלוטות החלב המגיעה לשיאה  בגיל ההתבגרות ויכולה להמשיך גם מאוחר יותר לגילאי ה- 20 פלוס. האקנה עלולה להשפיע על איכות החיים של המתבגר ויכולה להוביל לידי נסיגה חברתית, דכאון, וחרדה. מחקרים קודמים הראו, כי כנראה וקיים קשר בין סוגי מזון שונים לאקנה, בייחוד שוקולד, סוכרים ושומנים. עם זאת, במהלך המחצית השנייה של המאה ה- 20, לא נטו להאמין, כי קיים קשר בין תזונה להיווצרות אקנה, עקב שני מחקרים גדולים שסתרו את הממצאים הקודמים. מחקרים אחרונים מראים כי קיים קשר בין תזונה המכילה מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה (מזון המעלה את רמת הסוכר במהירות בדם), וצריכה גבוהה של חלב לאקנה. מזונות בעלי ערך גליקמי גבוה גורמים לעלייה חדה ברמות האינסולין בדם, אשר מעוררת תגובה אנדוקרינית, המגבירה ייצור שלIGF-1  (פקטור גדילה דמוי אינסולין), המעלה ייצור של בלוטות החלב הגורמת לייצור מוגבר של אקנה. השערה זו אף נבדקה ונמצא כי חסר בהורמון IGF-1, קשור בירידה בחומרת האקנה. בנוסף, טיפול הורמונאלי הכולל תרופות להפחתת הפרשת הורמון האינסולין נמצאו יעילות בטיפול באקנה. צריכה של חלב ניגר (נשפך ונוזל - כגון: חלב, לבן, אשל, יוגורט, ומעדנים, בניגוד לגבינות רכות וקשות) גם היא נמצאה קשורה להגברת חומרת האקנה, בדרך דומה. חלב ניגר מכיל סוכרים, ולכן משערים, כי החלב גורם לעלייה באינסולין וב- IGF-1, ולהחמרת האקנה. השערה נוספת היא שהחלב מכיל הורמונים מעוררי גדילה כולל ה-IGF-1 הזהה לזה שבגוף האדם ויכול להשפיע על קולטני ה–IGF-1 שבאדם. כאשר לא נמצא הבדל בין חלב רזה לחלב בעל אחוזי שומן גבוהים, כלומר לא נמצא קשר בין אחוז השומן הגבוה לאקנה. מחקרים נוספים בדקו  האם יש קשר בין צריכה של חומצת שומן אומגה 3 לאקנה. למרות שלא נעשו מספיק מחקרים, משערים כי צריכה של אומגה 3 יכולה להפחית את חומרת האקנה ע"י הורדת מדדי הדלקת בגוף. חומצת השומן אומגה 3 ידועה כאנטי דלקתית וצריכתה עלולה לסייע בהפחתת האקנה. בנוסף, אומגה 3 יכולה להוריד את מידת האקנה ע"י הפחתה ברמות האינסולין והורמון ה- IGF-1 בדם, ובכך לסייע בהפחתת האקנה.
 
מקורות:
Burris J ,Rietkerk W, Woolf K. the role of medical nutrition therapy: a review. J   of the academy of nutrition and dietetics. 2013;416-428.
Stung J, Story M. Guidelines for Adolescent Nutrition Services. 2005; (3): 21-34.
 
 
מתכון: דג סלמון (העשיר באומגה 3)
קלוריות למנה: כ- 300 קלוריות
 
חומרים:
4 נתחי פילה דג סלמון ללא עצמות
כף שמן זית
ענף טימין או מרווה (תלוי מה אוהבים)
2 שיני שום כתושות
מיץ מחצי לימון
 
אופן ההכנה:
1.     מערבבים את השמן, הטימין, השום ומיץ הלימון.
2.     מניחים את הדג בתבנית על נייר אפייה.
3.     יוצקים מעל הדג את תערובת הרוטב.
4.     מכניסים לתנור לחום שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 20 דקות.

בתאבון!




 


 
 
האינדקס המרכזי
בעלי עסקים ונותני שירות





אבחון וטיפול אלטרנטיבי 970
אביזרי חבישה 12
אביזרי שיקום 34
אוסטיאופתיה 33
אופטומטריסטים 604
אופטיקאים 574
אחיות פרטיות 143
אירידיולוגיה 20
אמבולנס פרטי 144
ארומתרפיה 24
ביופידבק 17
בית לחיים 4
בית אבות, דיור מוגן 511
בתי הבראה והחלמה 13
בתי חולים 81
בתי חולים לבריאות הנפש 21
בי"ח סיעודיים וגריאטריים 99
בתי טבע 160
בתי מרקחת 835
גוף ונפש 426
דיאטנים 553
הומאופתיה 280
הידרותרפיה 51
הילינג 147
היפנוזה 18
הסעות נכים 27
השמת עובדים זרים 66
ויטמינים 10
חיתולים למבוגרים 65
טווינא 23
טיפול אלטרנטיבי בילדים 44
טיפול באמצעות בע"ח 43
טיפול ע"י יצירה והבעה 383
טיפול בהפרעות זיכרון 9
טיפול בהפרעות שינה 16
טיפול ע"י ציורי ילדים 1
יועצי תזונה 71
כירופרקטיקה 108
כירורגיה של היד 122
מגנטותרפיה 7
מדיטציות 48
מוצרים אורטופדיים 398
מוקדי עזרה ראשונה 103
מכונים רפואיים 536
מכשירי שמיעה ואביזרים 194
מנגנוני נכים לרכב 16
מרחצאות ומעיינות מרפא 6
נטורופתיה 236
נעליים אורטופדיות 84
עורכי-דין - ביטוח 1041
עורכי-דין - ביטוח לאומי 1202
עורכי-דין - דיני נזיקין 3877
עורכי-דין - רשלנות רפואית 480
פודיאטרים 27
פיזיותרפיה 381
פיזיותרפיה התפתחותית 16
פילאטיס 168
פלדנקרייז 139
פסיכוגריאטריה 2
פסיכולוגיה התפתחותית 31
פסיכולוגיה שיקומית 39
פסיכותרפיה 633
פרחי באך 40
ציוד ואביזרים לנכים 47
קינסיולוגיה 25
קלינאי תקשורת 251
רולפינג 8
רכב חשמלי 46
רכיבה טיפולית 38
רפואה סינית 402
רפלקסולוגיה 432
שיאצו 182
שיטת אלבאום 17
שיטת אלכסנדר 78
שיטת פאולה 30
שיקום נכים ונפגעים 166
שירותי סיעוד 578
תזונה ודיאטות טבעיות 98
תרפיה במוסיקה 29
   
 
 חזרה לדף הבית      -    תנאי שימוש     -     מדיניות פרטיות     -     חוק הספאם     -     אתיקה     -     חוק זכויות יוצרים    
 
 

כל הדרכים שלכם ליצירת קשר:

 
טלפון:
08-659-18-01
פקס:
153-54-712-64-59
דוא"ל:
spectrum.tikshoret@gmail.com
כתובת:
אליהו בן חור 14, ב"ש


© כל הזכויות שמורות: ספקטרום תקשורת spectrum tikshoret