סוכרת היא מצב בריאותי נפוץ, המתאפיין בריכוז גבוה של סוכר בדם. היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, ושיעור החולים בה גדל בהתמדה. ניהול תקין של סוכרת דורשת הבנה עמוקה בנושא בכדי לנהל ביעילות את צורותיה המגוונות
מה גורם להופעת הסוכרת?
הופעת הסוכרת מושפעת משילוב של ליקויים גנטיים ואורח חיים שאינו בריא. בסוכרת מסוג 1 לדוגמא, תגובה אוטואימונית של הגוף מובילה להרס של תאים מייצרי אינסולין בלבלב, דבר שמושפע לרוב מכשל גנטי. סוכרת מסוג 2 מאופיינת בעיקר בתנגודת לאינסולין, המושפעת על ידי גורמים כמו השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה. במקרים מסוימים גם אירוע טראומטי מכונן יכול אף הוא לגרום להתפרצות המחלה. סוכרת הריון מתעוררת במהלך ההיריון עקב שינויים הורמונליים המשפיעים על תפקוד האינסולין בגוף וכמו כן גורמי סיכון נוספים כמו היסטוריה משפחתית, גיל האם ומשקלה.
מהם סוגי סוכרת הקיימים?
- סוכרת מסוג 1:
סוכרת מסוג 1 מאובחנת לעיתים בילדות או בגיל ההתבגרות אך יכולה להופיע גם בגילאים מבוגרים, כתוצאה מכך שמערכת החיסון תוקפת את עצמה והורסת תאי בטא המייצרים אינסולין בלבלב. אנשים עם סוכרת מסוג 1 תלויים באינסולין, ודורשים להשתמש בזריקות באופן קבוע בכדי לווסת את רמות הסוכר בדם.
- סוכרת מסוג 2:
סוכרת מסוג 2 היא סוג הסוכרת הנפוץ ביותר. היא מתפתחת בדרך כלל בגיל מבוגר והיא מתפרצת כאשר הגוף הופך עמיד להשפעות האינסולין או לא מצליח לייצר מספיק אינסולין כדי לענות על צרכי הגוף. גורמי אורח חיים, גנטיקה והשמנה תורמים להופעתו. ניהול החיים עם סוכרת מסוג 2 כרוך בשינויים באורח החיים כמו ספורט ותפריט מאוזן. אך במקרים מסוימים מצריך גם טיפול באינסולין.
- סוכרת הריון:
סוכרת הריון היא סוכרת אשר משפיעה על נשים שלא סבלו מסוכרת בדרך כלל לפני ההיריון. ברוב המקרים סוג סוכרת זה חולף לאחר הלידה אך נשים עם סוכרת הריונית נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר בחיים. ניהול זהיר ואורח חיים בריא במהלך ההיריון הוא חיוני והכרחי לבריאות האם והעובר כאחד.
מהם התסמינים של הסוכרת?
ישנם תסמינים רבים שעלולים להתריע על התפרצות הסוכרת. חשוב להיות עיינים ולדעת לזהותם בזמן:
- השתנה תכופה
- צמא מוגבר
- ירידה דרסטית במשרך
- גירויים בעור
- זיהומים
- עייפות ועצבנות
- ראייה מטושטשת
- עקצוצים או נימול
מהם הסיבוכים בסוכרת?
סוכרת היא מחלה בעלת מגוון סיבוכים פוטנציאליים שיכולים להשפיע על היבטים שונים בבריאותכם. רמה גבוה ממושכת של סוכר בדם עלולה להוביל לבעיות לב, כלי דם, נזק עצבי, תפקוד לקוי של כליות, בעיות עיניים, בעיות בעור, סיבוכים בכף הרגל, מחלות חניכיים, רגישות מוגברת לזיהומים ועוד. ניטור קבוע של רמת הסוכר בדם על ידי מד סוכר רציף. התערבות בזמן ותוכניות טיפול מותאמות אישית עם צוות רב מקצועי יכולה להביא לאיזון אופטימלי ולמניעה של סיבוכים ה.
מהו אינסולין ולמה הוא חיוני?
אינסולין הוא הורמון הממלא תפקיד מרכזי בוויסות רמות הסוכר בדם. תפקידו העיקרי הוא להקל על ספיגת הגלוקוז על ידי תאים להפקת אנרגיה. עבור אנשים עם סוכרת, אינסולין הוא לחבל הצלה, המתמודד עם חוסר האיזון הנגרם מייצור לא מספיק של אינסולין או תנגודת.
מתי משתמשים באינסולין?
- וויסות רמת הסוכר בדם
אינסולין פועל כמפתח לפתיחת תאים, ומאפשר לגלוקוז להיכנס ולהשתמש בו כאנרגיה. ללא תפקוד תקין של אינסולין, גלוקוז מצטבר בזרם הדם, מה שמוביל לרמות סוכר גבוהות בדם – סימן היכר של סוכרת.
- מניעת היפרגליקמיה
היפרגליקמיה, או עלייה ברמת הסוכר בדם יכולה להיות בעלת השלכות בריאותיות חמורות, כולל נזק לכלי דם, מערכת העצבים ואיברים נוספים בגוף. טיפול באינסולין חיוני במניעה ובניהול היפרגליקמיה, ומפחית את הסיכון לסיבוכים ארוכי טווח.
- הימנעות מהיפוגליקמיה
מהצד השני, צריכת האינסולין צריכה להיעשות בזהירות כדי למנוע היפוגליקמיה, או סוכר נמוך בדם. מצב זה יכול להוביל לסחרחורת, בלבול, ובמקרים חמורים, חוסר הכרה. איזון מינוני אינסולין עם צריכה תזונתית ופעילות גופנית חיוני למניעת היפוגליקמיה.
אז איך לומדים לחיות עם סוכרת?
המפתח הוא ניהול אורח חיים שכולל הקפדה על תזונה מתאימה,וטיפול תרופתי במידת הצורך ובדיקות דם תקופתיות, בדיקה אצל רופא עיניים וניטור עצמי של רמות הסוכר באופן יומיומי. כמו כן חשוב להקפיד על פעילות גופנית שתורמת רבות לשמירה על איזון הסוכר בדם, ולהיות ערים לסימנים של מצבים כמו היפוגליקמיה או היפרגליקמיה.
ד”ר מיכאל ויינפאס הוא רופא סוכרת במרפאת סוכרת NMT, רכז קורס סוכרת ארצי לרופאים מומחים בטכניון.