נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, אירחו ביום שלישי, ח׳ בניסן, 16 באפריל אחיות ואחים מצטיינים ממערכת הבריאות, לרגל ציון יום האח/ות הבינלאומי שיחול בחודש הבא.
האירוע נערך במעמד שר הבריאות, אוריאל בוסו, מנכ״ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ויו״ר הסתדרות האחים והאחיות, אילנה כהן. כמו כן, במהלך האירוע הוענקו תעודות הצטיינות ל-30 אחיות ואחים מצטיינים, אשר בעשייתם מגלמים מעשי גבורה תוך פעולה באומץ וחירוף נפש במטרה להציל חיים.
במסגרת האירוע, קיימה רעיית נשיא המדינה שיח פתוח ומרגש עם האחות נילי מרגלית, אשר נחטפה בשבעה באוקטובר מקיבוץ ניר עוז ושוחררה לאחר כ-55 ימים בשבי החמאס. ועם האחות נירית הונוולד קורנפלד, האחות הקהילתית בקיבוץ בארי אשר נלחמה במשך שעות להציל את חייהם של הפצועים בקיבוץ.
בשיחתן שיתפה נילי מרגלית על אופן הטיפול ביתר החטופים בזמן השבי: ״כשהייתי שם, הייתי עם אנשים מהקהילה שלי שידעו שאני אחות, ומהר מאוד הבנתי שיש צורך לטפל בהם, לעזור להם ולהבין איפה אנחנו נמצאים ואיך אנחנו שורדים כולנו יחד ובאמת לקחתי על עצמי את התפקיד״.
נירית הונוולד קורנפלד שיתפה בחוויותיה מהשבעה באוקטובר: ״לא חשבתי פעמיים, עזבתי את המשפחה שלי ורצתי לטפל בפצועים בקיבוץ. המחבלים היו שעתיים מחוץ למחבוא שלי עד שהגיע הצבא וחילץ אותי. בשלב הזה לא הסכמתי להתפנות מבלי לחלץ פצועים נוספים ולחזור למשפחתי״.
בחודשים האחרונים מאז אירועי התופת של ה-7 לאוקטובר 2023, התגלו ביננו אחיות ואחים גיבורים של ממש, שלחמו על חייהם של הפצועים בזירות קרב קשות ובתנאים מאתגרים ביותר, תוך סיכון חייהם. אחיות ואחים שטיפלו באומץ ובגבורה באזרחים ובחיילים בצמתים שונים במסע הטיפולי. גבורה זו הפכה לסמל של מסירות, מקצועיות ואנושיות ואת כל אלו אנו מבקשים להוקיר.
יום האחות הבינלאומי השנה, יאיר עשייה זו של אומץ וגבורה בכל מה שהתרחש בשביעי לאוקטובר, ומשם בכל זירות הטיפול מהקרב ועד השיקום, בבריאות הנפש ובהכשרה, בצבא, באשפוז ובקהילה, בהתמודדות עם הצלת חיים ועם שכול. למעשה בכל מקום בו התגלה סיפור של אומץ וגבורה. אחיות ואחים ששמו את טובת הפצועים, השורדים, השבים ובני משפחותיהם לנגד עיניהם ועשו מעל ומעבר למצופה כדי להציל חיים ולמנוע סבל. הסיפורים המיוחדים ויוצאי הדופן יסופרו בבית הנשיא.
משרד הבריאות מפרסם נתונים על מקצוע האחיוּת בישראל ועל האחים והאחיות:
- במדינת ישראל ישנם 84,000 אחים ואחיות (עד גיל 67)
- שיעור האחיות 6.83 ל-1,000 נפש. מדובר בעלייה לעומת השנים האחרונות.
- מתוך כלל האחים והאחיות, 17.3% הם גברים.
- השנה לומדים כ-13 אלף סטודנטים לסיעוד בכלל המסלולים ובכל הארץ. חשוב לציין כי בארבע השנים האחרונות, חלה עלייה במספר הלומדים במסלולי הסבת אקדמאיים לאחיוּת.
- לאחרונה צוינה שנת העשור לאחיות ולאחים המומחים בישראל וכ-700 אחים ואחיות מומחים מחוללים שינוי במענה הטיפולי באשפוז ובקהילה. יש כיום18 תחומי מומחיות בסיעוד שמוכרים בישראל ומקנים סמכויות נרחבות. ביניהם, טיפול תומך, קהילה, פגים, סוכרת, פצע וסטומה ואי שליטה, גריאטריה, מדיניות ומנהל, כירורגיה, שיקום, פסיכיאטריה, טיפול נמרץ ילדים וארבעה תחומי מומחיות נוספים בתהליכי פיתוח: נוירולוגיה, אונקולוגיה, גסטרואנטרולוגיה ורפואה דחופה.
- ישנם 26 תחומי הכשרה על בסיסית כמו טיפול נמרץ, רפואה דחופה, חדר ניתוח ומיילדות.
בשל חשיבותם, תרומתם והשפעתם ברצף החיים של כל תושבי מדינת ישראל, מנהל האחיות הגדיר תוכנית חומש “6, 60, 7”, שכוללת: הגדלת שיעור האחים והאחיות בישראל ל-7 אחיות ל-1,000 נפש, העלאת שיעור האחיות בוגרות הקורסים העל בסיסיים ל-60% ופיתוח מומחיות קלינית והעלאת שיעור הבוגרים ל-6% מכלל האחיות. בנוסף, פועל משרד הבריאות להרחיב את עצמאותם של האחים והאחיות במתארי טיפול מגוונים, צעד שיוביל לקידום איכות הטיפול וזמינות השירות, השגת תוצאי טיפול טובים, פיתוח דרכי התערבות טיפולית מבוססי מחקר ושימוש מושכל במשאבים. כמו כן, כחלק מפיתוח וחיזוק המנהיגות באחיוּת, יפתח השנה מחזור ב’ של תוכנית נטע – מנהיגות מצמיחה שינוי בבריאות.
נשיא המדינה יצחק הרצוג: ״זה כבוד עצום עבורנו לראות מערכת כל כך מרשימה עם עובדות ועובדים שעושים עבודת קודש יום-יום, שעה-שעה להצלת חיים, בהגשת עזרה וטיפול רפואי, בתחום בריאות הנפש ובכל המכלולים. באמת ובתמים אתם מקור לגאווה, בארץ ובעולם כולו. מכל העולם מדברים איתי על מערכת הבריאות המופלאה שלנו. אני מאחל לכם שתדעו גם ימים שקטים ורגועים יותר, בתוך הלחץ הגדול. אני רוצה גם להביע הוקרה מיוחדת, וחיבוק, לאחיות ולאחים מהעוטף, מהצפון, ממשפחות המפונים, ובמיוחד מהמשפחות השכולות, ומשפחות החטופים. כולנו מודים לכם מעומק הלב, ומאחלים לכם רק בשורות טובות, חג פסח כשר ושמח, לכם ולמשפחות, ושנדע ביחד ימים טובים יותר״.
שר הבריאות אוריאל בוסו: “השנה יום האחות הבינלאומי מתקיים בצל אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת ‘חרבות ברזל’. ימים מורכבים למדינת ישראל שבהם הוכח שוב כי מערכת הבריאות שלנו היא מהטובות ביותר בעולם. כל זאת, בזכות ההון האנושי האדיר שמרכיב אותה ובפרט – האחיות והאחים –שהתגייסו ונרתמו לטפל בפצועים הרבים ובאזרחים שפונו מביתם בגבורה ובעוז. האחיות והאחים הוכיחו כמה תפקידם משמעותי לעמידה באתגרים שהציבה המלחמה למערכת הבריאות, וכמה פועלם ותרומתם הם הכוח שמניע את המערכת כולה בעת שגרה וביתר שאת בשעת חירום”.
מנכ”ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב: “חוסנה של מדינת ישראל נישען על מערכת הבריאות ועל מקצועיותם של האחיות והאחים בשגרה ובחרום. בחודשים האחרונים נחשפנו לאירועי גבורה אזרחית של אחיות ואחים שלחמו על חייהם של הפצועים בזירות קרב קשות, גם לא במסגרת תפקידם, תוך סיכון חייהם.
גבורה זו היא סמל של מסירות, מקצועיות, אהבת האדם ואנושיות ואת כל אלו אנו מבקשים להוקיר.
יום האחות הבינלאומי השנה, שם זרקור על עשייה זו של אומץ וגבורה בכל מה שהתרחש בשבעה באוקטובר, ובכל מקום וזמן מאותו היום, מהקרבות ועד חדרי הטראומה, בבריאות הנפש ובשיקום, בבתי החולים ובקהילה, במרפאות ובצבא ובהתמודדות עם הצלת חיים ועם שכול.
אילנה כהן, יור הסתדרות האחים והאחיות: “בזכותכם, אחים ואחיות יקרים, יותר ויותר לבבות שרדו את התופת ובעזרתכם יותר ויותר פצועים יוכלו לחייך אל העתיד.”
ד”ר שושי גולדברג, אחות ראשית ארצית וראשת מנהל האחיוּת: “אני גאה מאוד בהתפתחותו של מקצוע האחיוּת שמהווה שילוב מנצח של מצוינות ושיפור מתמיד לצד התפתחות עקבית בהיבטים רבים כגון ליבת העיסוק המקצועית העצמאית, המומחיות הקלינית והכשירות הגבוהה מנהיגות, והגמישות הניהולית המחקר והחדשנות. כולנו יחד נמשיך להצעיד את המקצוע קדימה, למחוזות עשיה חדשים ולאתגרים מקצועיים פורצי גבולות.”