Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
באנר עם צבא

מנצחים סטיגמות: מעובד, בריא וטעים – יש דבר כזה!

מערכת, 27/12/2022, צילום: רמי שלוש דוברות הטכניון

שתי קבוצות סטודנטים מהטכניון זכו בתחרות אירופית לפיתוח מזון בריא בעל חיי מדף ארוכים

שתי קבוצות סטודנטים מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון זכו בשני המקומות הראשונים בתחרות הבין-לאומית Food Solutions של הרשות האירופית לחדשנות EIT. הקבוצות הזוכות פיתחו אומלט טבעוני להכנה מהירה וחטיף טבעוני בטעם פלאפל בהנחייתם של פרופ’ מאיה דוידוביץ’-פנחס, פרופ’ אבי שפיגלמן ופרופ’ אורי לזמס.

השנה התמקד הפרויקט בכמה מהאתגרים המרכזיים של תעשיית המזון ובהם פיתוח מזון מעובד לבריאות (Processing4health). לדברי פרופ’ דוידוביץ’-פנחס, “השיח הציבורי והתקשורתי בתחום המזון מציג את המזון המעובד כדבר מזיק לבריאות, וזאת לעומת ה’טבעי’ וה’טרי’ שהפכו למילות קסם. התפיסה הזו איננה מדויקת, כי מזון טבעי אינו מנצל תמיד באופן מיטבי את הנוטריינטים והוא עלול להתקלקל במהירות וכך להגדיל בזבוז מזון. למעשה, בראי ההיסטוריה, עיבוד מזון סייע לבני האדם לנצל את הטבע טוב יותר ולהתפתח. כיום, עיבוד מזון, שנעשה בחוכמה ועל בסיס הבנה מדעית מעמיקה, הוא דווקא הדרך למזון בריא, בטוח יותר ועם חיי מדף ארוכים שתורמים גם לנוחות השימוש וגם לקיימות שרשרת המזון.”

שתי הקבוצות הזוכות בחרו באתגרים הקשורים במוצרים בעלי חיי מדף ארוכים וערכים תזונתיים גבוהים  עבור צרכנים טבעוניים. לדברי פרופ’ אורי לזמס, “עבור הסטודנטים זאת התנסות חשובה מאוד בעבודה יישומית על אתגרים ממשיים בתעשייה, והעבודה מתנהלת בפורמט של ‘למידה מבוססת-פרויקט’. הסטודנטים נדרשים לפתח מוצר, לגבש תוכנית ייצור ותוכנית עסקית ולהציג את ה’חברה’ בפני שופטים מקצועיים במסגרת תחרותית, כך שהתהליך כולו דומה מאוד להקמת סטארטאפ בעולם האמיתי.”

קבוצת OmeleTofu, שזכתה במקום הראשון, פיתחה אומלט טבעוני עתיר חלבון להכנה מהירה (בסגנון “מנה חמה”). המנה מבוססת על טופו מיובש בהקפאה ואינה מצריכה קירור, והכנתה דורשת רק הוספה של מים רותחים והמתנה של כחמש דקות. מאחר שהמנה מיוצרת באמצעות ייבוש בהקפאה, הערכים התזונתיים שלה אינם נפגעים בתהליך. חברי הקבוצה הם סטודנטים לתארים מתקדמים בטכניון – יעל פרידלר מהפקולטה להנדסת תעשייה וניהול ועמיתיה בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון נטע שמעוני, עדן פרוינדליך, נועה צין בן דויד, ראוף נסייר, עדן פרוידנליך וקרולין חלי. את הרעיון הגה שחר, בן הזוג של נטע, ששאל אותה אם יש אפשרות לפתח חביתה טבעונית. הסרטון הבא מדגים בקצרה את הפיתוח:
https://www.youtube.com/watch?v=6iGu8KCR4SU&feature=youtu.be

במקום השני בתחרות זכתה קבוצת Proteinchick, שפיתחה חטיף טבעוני בריא בטעם פלאפל. החטיף החדשני מבוסס על גרעיני חומוס ועל מי החומוס – תוצר לוואי שבדרך כלל מושלך כפסולת. בקבוצה חברים שלושה סטודנטים בשנה האחרונה ללימודיהם בפקולטה – ארי יולס, מיכל חלפון ושקד קטצלניק – והשף אדם קלינברג מבית הספר “בישולים”. הארבעה מסבירים כי כיום יש בשוק דרישה גבוהה לחטיפים טבעוניים, נטולי גלוטן ודלי שומן העשירים בחלבונים ובסיבים תזונתיים, וכי הדרישה גדולה במיוחד בקרב אנשים הסובלים ממגבלות תזונתיות שונות. החטיף שפיתחה הקבוצה מספק תחושת שובע וזאת ללא מינון גבוה של נתרן ופחמימות, וגם כאן מדובר במזון יבש הנשמר לאורך זמן. זה הסרטון שהציגה הקבוצה בתחרות:
https://www.youtube.com/watch?v=OGLbROjrWbo

שתי הזכיות מצטרפות לארון הגביעים ולמסורת המרשימה של הצלחות קבוצות הטכניון בתחרות Food Solutions. בשנים קודמות זכו במקום הראשון בתחרות זו פיתוחים מקוריים של סטודנטים בטכניון ובהם לאבנה טבעונית המבוססת על שיבולת שועל, מעדן יוגורט מבוסס סויה, עוגת שוקולד אישית דלת סוכר, פלאפל מועשר בספירולינה וטכנולוגיה למניעת קלקול מיצים טבעיים.

חלק משמעותי בהצלחת הפרויקטים מבוסס על המתכון הייחודי של הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון – שילוב בין חברי סגל מקצועיים ומנוסים, תשתיות מצוינות וסטודנטיות וסטודנטים מהטובים ביותר בארץ. במסגרת לימודיהם בפקולטה מתנסים הסטודנטים בפיתוח מוצרי מזון ובעבודה מעשית על ציוד סמי-תעשייתי במתקן הפיילוט בפקולטה לצד לימודים מקיפים במדע ובהנדסה. השנה יצא הטכניון במהלך לשדרוג התשתיות הקיימות ולהקמת “מרכז קרסו לחדשנות בטכנולוגיות מזון” – מרכז מחקר ופיתוח שעתיד להיות מהטובים בעולם ולחבר את החוקרים ואת הסטודנטים בפקולטה לתעשיית הפודטק הפורחת בארץ ובעולם.

התחרות היא חלק מתוכנית חינוכית-אקדמית רחבה,  ,EIT Food Educationשנועדה לשפר ולחזק את סקטור המזון באיחוד האירופי באמצעות חדשנות וקידום קיימות ובריאות. התחרות האחרונה התקיימה בנובמבר 2022 בבלגיה באירוח של חברת המזון המובילה PURATOS והשתתפו בה סטודנטים מהטכניון ומאוניברסיטאות מובילות באיטליה, בספרד ובפינלנד.

שתפו את הכתבה

תגובות

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

כתבות נוספות

הפילוסוף רנה ז’יראר טען שהקורבן פותח בפנינו צוהר להבנת הסיבות שבגללן התפתחו התרבות, הדת והפוליטיקה. בשנים האחרונות החזון האינטלקטואלי המקיף והיומרני שלו זוכה להכרה אקדמית גוברת, אבל גם הופך לדגל של אינטלקטואלים ימנים

י״ג בניסן ה׳תשפ״ד – 21/04/2024

האם השחקן והבמאי המפורסם צבי שיסל ז”ל נפטר בשל רשלנות רפואית חמורה של הצוות הרפואי בבית החולים איכילוב?

י״ג בניסן ה׳תשפ״ד – 21/04/2024

השירים בספר עוסקים בהורות, משפחה, ילדים, אך רובם עוסקים בפוסט טראומה ונושאים אופי אישי ולאומי

י״ג בניסן ה׳תשפ״ד – 21/04/2024

נינה, המתאמנת עם ליאון פוגץ, מרותקת לכיסא גלגלים לאחר שנפצעה בתאונת דרכים כשהייתה בת 17. היא נשואה לדור קסל, שהיה בראשית הדרך מאמן הבדמינטון שלה, והם הורים לשני בנים

י״ג בניסן ה׳תשפ״ד – 21/04/2024

מה חשוב לדעת על תזונת תינוקות בשנה הראשונה לחייהם ומהי שיטת הבייבילד? מה חשוב לדעת על התפתחות השפה והדיבור? מה עושים עם דלקות גרון חוזרות? מהי השמנת ילדים ומאיזה גיל

י״ג בניסן ה׳תשפ״ד – 21/04/2024

התחייה 14, מרחב המלאכה והיצירה הייחודי בדרום תל אביב, פותח את דלתותיו הכחולות לרגל חג פסח 2024. הציבור הרחב מוזמן לרצף של סדנאות לכל הגילאים ביניהם סריגה טוניסאית

י׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 18/04/2024

EBC Financial Group מגבירה את מאמצי מיגור המלריה, תומכת בהתערבויות בריאות קריטיות ובהעצמה קהילתית

י׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 18/04/2024

נשיא המדינה, מר יצחק הרצוג, העניק אתמול, יום ג’ (16 באפריל 2024) אות הוקרה מיוחד ל-30 אחים ואחיות, כאשר 10 ממקבלי האות הם אחים ואחיות מבתי החולים וממרפאות הקהילה של כללית

י׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 18/04/2024

אחד ההישגים הגדולים של הספר הוא השילוב בין בוננות בודהיסטית לבוננות יהודית. הבודהיזם בא לידי ביטוי בעיקר בקשיבות לחיים ברגע הנתון, בהתבוננות משתהה ומשתאה, החוצה ופנימה

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

עמותת חסדי דרור, המסייעת למשפחות במצוקה ולמשפחות של ילדים חולי סרטן, קיימה בשישי האחרון טורניר טניס במרכז הטניס בתל אביב, אשר כל ההכנסות ממנו הוקדשו לגיוס תרומות

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

האופרה, המבוססת על סיפורן האמיתי של קבוצת נזירות שהוצאו להורג בשל אמונתן, תועלה בבימויו של הבמאי הצרפתי הנודע אוליבר פי ובניצוחו של מאסטרו אשר פיש ששב לנצח באופרה הישראלית

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

ביום זה יוארו מבנים ומונומנטים באור סגול ובאשדוד, החל ממחר, נאיר גם אנחנו את כיכר המפרשים ואת כיכר עין השמש, ונתרום את חלקנו לקמפיין ההסברה שנועד להגביר את המודעות למחלה

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

“ארץ יצורי הכלאיים” מאת מיכל בר פרו בהוצאת ספרי ניב, הוא סדרת פנטזיה נפלאה ומקורית בת שני חלקים לבני נוער. עלילת הספר מתאימה למציאות הכפויה של ימינו

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

הכשרתם של רופאים-חוקרים חדשים במסגרת התוכנית תיתן חיזוק משמעותי למערך הרפואה הציבורית בישראל. הזרמת כוח אדם איכותי לבתי החולים בישראל, שהוכשר באופן מקיף הכולל מדעים

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

המופע הוא דו שיח בין קול וגיטרה קלאסית, הלוקח את הקהל למסע מוזיקלי בעקבות השירים ממסורת יוון, ונותן פרשנות ייחודית לקלאסיקות ממסורת הרמבטיקה והלאיקה

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

בחודש מאי יצוין יום האחים והאחיות הבין לאומי, היום ( יום שלישי ה- 16/4 ) ייערך אירוע בבית הנשיא להוקרה על הפגנת אומץ וגבורתם של אחיות ואחים

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

התורם הנדיב תרם את הגן לזכר דודתו האהובה לילי, שהיתה בת בית במרכז וידועה באהבת החיים והאדם שלה, כמו גם ביופייה הפנימי והחיצוני ובעיניה התכולות שאי אפשר לשכוח

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים מצאה כי עיריית פתח תקווה הפרה את הוראות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ביחס למבנה הציבורי החדש שברחוב לוחמי הגטאות 38

ט׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 17/04/2024

הספר ‘המנהל האנושי’ מאגד שיחות שקיימה ד”ר הודיה הופמן עם קורנהאוזר שבעה חודשים לפני מותו

ח׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 16/04/2024

הנחה זו הופכת אט אט למוטו מרכזי בארגונים רבים, ובעיריית אשדוד החליטו לעודד אורח חיים בריא בקרב כל ציבור העובדים

ח׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 16/04/2024

הרשמו לאתר

שם פרטי*
שם משפחה*
אימייל*
טלפון
שם משתמש(באנגלית בלבד)*
סיסמא*
אימות סיסמא*
דילוג לתוכן