על הקשר בין שיפור איכות חיי חולה סרטן לרפואה סינית
רונן רוזנבלט ניר, 26/01/2017
כיצד נוצר סרטן? גוף האדם ורקמותיו מורכבים מאבני בניין קטנות הקרויות תאים. למרות שתאים בחלקים שונים של הגוף עשויים להיראות ולתפקד באופן שונה, רובם מתחדשים באותה הצורה, כלומר, על ידי חלוקה המתרחשת באופן מסודר ומבוקר. אם מסיבה כלשהי התהליך יוצא משליטה, ממשיכים התאים להתחלק בצורה לא מבוקרת, והופכים 'סרטניים'. כשמדברים על סרטן, לא מדובר במחלה אחת בלבד, אלא על קבוצת מחלות המורכבות מלמעלה מ-100 סוגים שונים. ההבדל בין סוג הסרטן תלוי באיבר בו הוא מתפתח.
לפי נתוני משרד הבריאות לשנת 2008, נתוני שכיחות הסרטן הממוצעים עומדים על כ-40% בקרב גברים (כלומר, גבר אחד מכל מ-2.5 גברים, יחלה בסרטן כלשהו במהלך שנות חייו) ובכ-35% בקרב נשים (כלומר, אישה אחת מכל שלוש נשים, תחלה בסרטן כלשהו מתישהו בשנות חייה(.
הבשורה החיובית לאחר קריאת נתון זה היא כי חקר הסרטן הולך ומתפתח במהירות, ועם השנים נמצאות בדיקות ותרופות חדשות במטרה לגלות ולטפל בסרטן כבר בשלביו המוקדמים. לצערנו, הטיפולים הללו מלווים לרוב בתופעות לוואי קשות אשר מקשות על התפקוד היום יומי של אותם מטופלים, וביניהן: כאבים, בחילות, הקאות, שילשולים, דיכאון וחרדה, עייפות ועוד.
המונח 'רפואה משלימה' מתאר קבוצה של טכניקות טיפול שאינן קיימות ברפואה הקונבנציונלית (המערבית). חלק מן הטכניקות הללו מגיע מן הרפואה הסינית: אקופונקטורה (דיקור סיני), צמחי מרפא סיניים ועוד. הרפואה המשלימה מבקשת לתת טיפול ״משלים״, בנוסף לטיפול הרגיל של הרפואה המערבית. לשילוב זה של רפואה מערבית ומשלימה ניתן מינוח חדש ברפואה – ״רפואה אינטגרטיבית״. יחידות לרפואה אינגרטיבית ניתן למצוא כמעט בכל בית חולים בארץ ובשאר מדינות המערב.
במחקר שהתפרסם ב-15 לאוקטובר 2015, בכתב העת ״Oncotarget״ האוסטרלי קבע כי הרפואה הסינית עשויה לשפר את איכות חייהם של חולי סרטן. במחקר זה, מסוג מטא-אנליזה, שולבו ונותחו תוצאותיהם של 6,806 חולים שאובחנו כחולים בסרטן ב-67 מחקרים שונים שבוצעו בין השנים 2000-2013 בנושא רפואה משלימה. 51 מחקרים ששולבו עסקו בנושאים מגוונים כגון: טכניקות הרפייה, טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT), טיפול באמצעות מוסיקה, דמיון מודרך ועוד, ואילו 16 מחקרים נוספים עסקו ברפואה סינית: דיקור סיני, צמחי מרפא ומסאג׳ סיני (טווינא).
כידוע, הסובלים ממחלת הסרטן חשים במהלך המחלה, בסימפטומים רבים, הכוללים ביניהם: איכות חיים, רמת כאב, דיכאון, איכות השינה, עייפות, שלשול, פעילות מערכת העיכול וזמן החלמה מניתוח. מחקר זה בדק את יעילות הרפואה הסינית כשיטה פסיכו-התנהגותית על שיפור איכות החיים של מטופלים הסובלים מתסמינים אלה.
המחקר מצא כי אמנם טכניקות רבות מן מהרפואה המשלימה משפרות את איכות חייהם של חולי הסרטן, אך אלו שבלטו במיוחד היו הטכניקות מן הרפואה הסינית. הם בלטו בשיפורים משמעותיים באיכות החיים באופן כללי בהפחתת רמת הכאב, הפחתת רמת הדיכאון, הפחתת רמת העייפות, הפחתה בשילשול, שיפור באיכות השינה, שיפור תפקוד מערכת העיכול וקיצור זמני ההחלמה לאחר הניתוח.
על מנת לטפל באמצעות רפואה סינית בחולי הסרטן, ניתן יהיה לכלול סדרת טיפולים בדיקור סיני. הדיקור מתבצע באמצעות החדרת מחטים דקיקות לנקודות מפתח בגוף, הדיקור אינו כואב. בקרב מטופלים בודדים עשויה להיות מורגשת תחושת לחץ קלה, חום או גרד, ותו לא. בנוסף לדיקור, יכלול הטיפול נטילת פורמולה צמחית. הפורמולה מורכבת ממספר צמחים העובדים בסינרגיה ומחזקים את תפקוד הדיקור בהשגת המטרה.
אחד הצמחים העיקריים בשימוש במקרים אונקולוגיים הינו צמח האסטרגולוס (Huang Qi). צמח זה תועד במהלך השנים כמי שמעודד את ייצור כדוריות הדם הלבנות, ובכך מחזק את מערכת החיסון, אלמנט חיוני בטיפולים כנגד הסרטן. צמחים רבים אחרים נמצאו מכילים חומרים הפועלים כנגד התאים הסרטניים, וחלקם מסונטזים כיום לתרופות חדשות נגד המחלה. דוגמא טובה לצמח כזה תהיה צמח הפוריה (Fu Ling) שמחקרים העלו שהינו בעל השפעה על מותם של תאי סרטן. צמח זה, להבדיל מכימותרפיה, לא פוגע בתאים נורמליים וניתן לצרוך אותו לאורך זמן בכדי למנוע הישנות המחלה, לאחר שטופלה באמצעות הגישות הקונבנציונלית.
מהמחקר ניתן לראות כי שילוב של טיפול נגד סרטן וטיפול ברפואה סינית, עשויים לשפר משמעותית את איכות חייו וחוזקו של המטופל, מה שידוע כיום כגורם שעשוי לסייע לאותו מטופל בהצלחת הלחימה בסרטן. גם אםנראה כי יחלפו עוד שנים רבות עד שהמדע יצליח להדביר את הסרטן, בכל יום שעובר הרפואה המערבית והסינית, יחד, עושות צעדים נוספים בכיוון, כשעוד ועוד תרופות ודרכי טיפול מתגלים בכדי להילחם במחלה קשה זו. פניה למטפל מוסמך ברפואה סינית עשויה להיות צעד ראשון בדרך לחזרה לחיים.