תביעה: הרופא אבחן דלקת בדרכי השתן. ביום המחרת התפוצץ התוספתן והפך אימא צעירה לנכה
מערכת, 24/07/2017, צילום: אופיר הייב
בתביעה שהגיש לאחרונה עוה"ד רן שפירא ממשרד אלמוג-שפירא נטען כי אם צעירה, בשנות ה-30 לחייה, הגיעה למוקד טר"ם בירושלים, כחודש לאחר שילדה תאומים, כשהיא מתלוננת על כאבי בטן והקאות.
לדבריה, המובאים בתביעה, הרופא כלל לא בדק את בטנה – וקבע נחרצות כי היא סובלת מדלקת בדרכי השתן – למרות שלא התלוננה כלל על צריבה במתן שתן המאפיינת דלקת זו. היא שוחררה לביתה עם המלצה לנטילת אנטיביוטיקה.
לא חלפה יממה, והאישה הובהלה לבית החולים רמב"ם כשהיא סובלת מכאבים עזים בבטן המלווים בבחילה והקאות. לאחר שנבדקה הוחלט בבית החולים לבצע בה ניתוח מיידי, במסגרתו התגלה תוספתן מנוקב ומוגלתי, עם סימנים להתפשטות זיהום בכל חלל הבטן.
הרופאים מיהרו לכרות את התוספתן, ולנקז את הזיהום שהתפשט בבטנה, והיא נאלצה להישאר באשפוז ובהשגחה בבית החולים עוד למעלה משבועיים.
לדברי עוה"ד שפירא, לאחר המקרה אושפזה האישה עוד פעמיים נוספות עקב כאבים עזים בבטנה, ומאז המקרה היא סובלת מכאבי בטן כרוניים הנובעים מהדבקות מעיים.
בשל האירועים, חל דרדור במצבה הבריאותי והנפשי, והיא איבדה את מקום עבודתה.
ד"ר מיכאל ביילין, מומחה במחלות פנימיות אשר בדק את המקרה במסגרת התביעה קבע, כי לא ברור כיצד הצוות הרפואי אבחן שהאישה סובלת מדלקת בדרכי השתן. לדבריו, דלקת שכזו כלל לא מסבירה את תלונותיה של האישה.
לטענת המומחה, הרופא כלל לא ביצע באישה את הבדיקות הבסיסיות ביותר על מנת לערוך אבחנה מבדלת, ולשלול תרחישים אחרים מעבר לדלקת בדרכי השתן, וכי למעשה ניתן היה באותו שלב, בטיפול נכון, לכרות את התוספתן מבלי להסב נזק בריאותי כה קשה לאישה.
ד"ר ביילין העריך את שיעור נכותה של האישה על 50%.
בימים אלה הגיש עו"ד שפירא תביעה לפיצויים, בשם האישה - נגד מרפאת טר"ם. התביעה נדונה בבית משפט השלום בתל אביב.
האישה, בת 34 כיום, הגיעה למוקד טר"ם בירושלים לפני כשלוש שנים, כחודש לאחר שילדה תאומים, והתלוננה על כאבי בטן והקאות. בבדיקה שבוצעה לה על ידי רופא המרפאה לא צוין כל ממצא חריג.
האישה אמרה כי היא לא סובלת מצריבה או תכיפות במתן שתן, ובגליון הבדיקה נרשם: "מצב כללי טוב, לא במצוקה כללית או נשימתית, הכרה מלאה ללא סימני התייבשות. בטן רכה, רגישות בבטן תחתונה ללא סימני גירוי".
חרף הרשום בדו"ח הבדיקה, האישה טוענת כי הרופא כלל לא בדק את בטנה. לדברי עוה"ד רן שפירא, המייצג את האישה, הרופא ביצע ככל הנראה בדיקת שתן בלבד, אך לא נעשתה בה ספירה של כדוריות לבנות ואדומות.
בעקבות הבדיקה, קבע הרופא כי האישה סובלת מדלקת בדרכי השתן, והורה על שחרורה לביתה, עם המלצה לטיפול באנטיביוטיקה לאחר מתן נוזלים.
אלא ש-24 שעות לאחר מכן הגיעה האישה לבית החולים רמב"ם עם החמרה ניכרת במצבה, שכללה כאבים בכל הבטן המלווים בבחילות והקאות. האישה נבדקה ונרשמו מדדים של חום ודופק. נרשמה רגישות דיפוזית וסימני גירוי מובהקים.
לאור זאת הוחלט בבית החולים על ניתוח מיידי, במסגרתו התגלה תוספתן מנוקב ומזוהם, עם סימנים של התפשטות הזיהום בכל חלל הבטן. הרופאים מיהרו לבצע כריתת תוספתן וניקוז הזיהום, ולאחר הניתוח הושארה האישה באשפוז לאורך למעלה משבועיים.
לאחר המקרה וניתוח החירום שבוצע בעקבותיו, החלה האישה סובלת מכאבי בטן כרוניים, שנמשכים כבר למעלה משנתיים, שסיבתם נעוצה בהדבקות המעיים. בשל האירועים, היא איבדה את מקום עבודתה, וחלה התדרדרות משמעותית במצבה הפיזי והנפשית.
לתביעת האישה צורפה חוות דעת של ד"ר ביילין מומחה במחלות פנימיות. לדבריו, אם טענת האישה נכונה, והיא כלל לא נבדקה בבטנה עת הגיעה למרפאת טר"ם, הרי שמדובר בהתנהלות חמורה ביותר. כמו כן, מצביע ד"ר ביילין על כך שהאישה ציינה במפורש שהיא לא סובלת מצריבה או תכיפות במתן שתן. "נתון זה מטיל ספק שמדובר בדלקת חריפה בדרכי השתן, במיוחד באישה צעירה אחרי לידה, אשר לרוב ביטויים של דלקת בשתן אצל נשים בנתונים הללו הינם מובהקים".
ד"ר ביילין ציין עוד בחוות דעתו, כי לא ניתן היה להגיע לאבחנה של דלקת בדרכי השתן כשלא נמדדו ניטריטים וכשלא נעשה מספור של כדוריות דם לבנות ואדומות. כמו כן ציין המומחה כי הרופא לא ביצע כל אבחנה מבדלת, כמו האפשרות של דלקת באגן או זיהום עקב שאריות חומר הריוני, שחייבו בדיקה גניקולוגית שיכולה הייתה לזהות רגישות וכאבים עקב מיקום לא טיפוסי של התוספתן.
עוד קבע ד"ר ביילין, כי דלקת בדרכי השתן לא מסבירה את ההקאות ואת כאב הבטן מהם סבלה האישה, מה שחייב כשלעצמו לחשוב על אפשרויות נוספות, לרבות הותרת האישה בהשגחה או הפנייתה לבדיקה גניקולוגית.
לדבריו, "היה מקום לביצוע CT ואולטראסאונד ולעשות כל שצוות רפואי מחוייב בו, בטרם משחררים חולה עם אבחנה שאינה חד משמעית, בוודאי כאשר הוא סובל כפי שסבלה התובעת".
כמו כן, קבע ד"ר ביילין כי אין ספק שבשעת הבדיקה במוקד טר"ם - התוספתן של האישה עוד לא התנקב, ולכן לו היתה מאובחנת דלקת התוספתן בטרם התנקבותו, ניתן היה לכרות את התוספתן המודלק, ללא התפתחות זיהום, על כל הסיבוכים שהתלוו אליו.
לדברי עו"ד שפירא, הטיפול הלקוי לו זכתה האישה במרפאת טר"ם גרם לנכותה הקשה. לדבריו, במקום לקבל טיפול ראוי שאורך בממוצע 2-3 ימים, נאלצה התובעת לבצע טיפולים כירורגיים מסובכים, שדרשו אשפוז של 16 ימים.
כחודש לאחר השחרור, התאשפזה שוב האישה ל-8 ימים בשל החמרה בכאבי הבטן. בהמשך נדרשה האישה לאשפוז נוסף ושלישי בשל כאבי בטן, וקיבלה טיפול נגד כאבים אך נותרה למעשה עם כאבים כרוניים לכל החיים.
עו"ד שפירא טוען כי בטרם האירועים היתה התובעת אישה עצמאית ודינמית, ללא כל מגבלה בתפקוד, אך בשל התנהלות הנתבעת לא על פי הפרקטיקות הרפואיות המקובלות, תסבול התובעת, לאורך כל חייה מסיבוכים קשים.
לדברי ד"ר ביילין, מכיוון שאין טיפול למניעת הדבקויות של המעי במקרה כגון זה, התובעת תזדקק לטיפול רפואי קבוע וכן לטיפולים אלטרנטיביים וטבעיים לאורך כל חייה.
לדברי עוה"ד שפירא עברה התובעת לידת תאומים בסמוך למקרה, ובעקבותיו נאלצה להפסיק ולהניקם. היא איבדה את מקום עבודתה כתוצאה ממצבה ונדרשה למצוא מקום עבודה חדש, דבר שאינו פשוט לאור מצבה הבריאותי החדש והחשש התמידי מפני כאבי בטן פתאומיים.
כמו כן, טוען עוה"ד שפירא, שהאישה סובלת מהשלכה קשה של מצבה הרפואי על מצבה הנפשי.
ד"ר ביילין העריך את נכותה הצמיתה של התובעת כתוצאה מהאירוע ב-50%: 40% מתוכם בגין הפרעות ניכרות בדרכי העיכול עם מצב כללי ירוד בעקבות הניתוח, ו-10% נוספים בגין הפרעה דכאונית מתמדת כתוצאה ממחלה חשוכת מרפא, הפרעה בתפקוד הנפשי או החברתי והגבלה של כושר העבודה. בימים אלה הגיש עוה"ד שפירא תביעה לפיצויים נגד מרפאת טר"ם בסכום המקסימלי הקבוע בחוק בגין נזקי גוף עקב רשלנות רפואית. התביעה נדונה בימים אלה בבית משפט השלום בתל אביב.
עו"ד רן שפירא https://www.rlaw.co.il/ הנו שותף מייסד במשרד עורכי הדין אלמוג – שפירא, המתמחה בביטוח, נזיקין ורשלנות רפואית.