"שילוב, חדשנות והצלחה בעולם הצרכים המיוחדים? מסתבר שבירושלים זה פשוט לא מספיק," מסבירה אחת ממייסדות שותף, בת' שטיינברג. "אני ומרים אברהם יצרנו מודל שירות שמוערך ע"י גורמים ממשלתיים ועירוניים, ולמרות זאת אנחנו עובדים באופן עצמאי מהם רק בגלל קריטריונים והגבלות ישנות שמונעות חדשנות ופיתוח בעולם של נותני השירות לאנשים עם צרכים מיוחדים."
שותף היא תכנית ירושלמית ייחודית – מקום של קבלה ושילוב עבור ילדים, בני נוער ובוגרים עם ובלי צרכים מיוחדים ומכל רקע דתי, תרבותי, חברתי וכלכלי. "שותף" מציעה תכניות חינוכיות בלתי פורמאליות עבור ילדים, בני נוער ובוגרים (גילאי 6-23) עם מגוון רחב של נכויות יחד עם משתתפים בלי צרכים מיוחדים. "אחרי 10 שנים של עבודה מוצלחת עיריית ירושלים עדיין מתעלמת מאיתנו ולאחרונה זרקה אותנו לרחוב" מסבירה אברהם בנחרצות.
משרד הרווחה מפרידה בין הנכויות (אוטיזם, מוגבלות שכלית התפתחותית ושיקום), מחלקת תקציבים לפי נכות ויוצרת ניתוק מוחלט ביניהן. אבל שותף מאז ומתמיד משלבת את כל הילדים יחד עם ילדים בלי צרכים מיוחדים. משרד הרווחה ובעקבותיו עיריית ירושלים דורשים מעמותת שותף לגשת למכרזים כשידוע מראש שלא תענה על הקריטריונים ולא תקבל את התקציב. אם שותף היתה מגבילה את השירות שלה רק לאנשים עם תסמונת דאון לדוגמא, היה לה יותר סיכוי לקבל תמיכה מהעירייה. נשמע אבסורד, לא?
עד כה, שותף קיבלה תמיכה מינימלית מהרשויות ואינה יכולה לקבל את המימון המשמעותי (דרך המכרזים) שהיא צריכה בשביל לפתח את התכניות שלה ולתת מענה אמיתי ליותר ויותר משפחות. אבל שותף עושה את זה בכוחות עצמה! שותף ממומנת בעיקר ע"י תורמים פרטיים, עסקים וקרנות בארץ ובחו"ל.
להוסיף חטא על פשע, שותף גורשה לאחרונה מהבית שלה. "כבר יותר מ8 שנים שאנחנו מעבירים פעילויות במוזיאון הטבע" אבל שותף נזרקה הצידה לטובת פרויקט של עיריית ירושלים בדמות מרכז פדגוגי למורים של מנח"י ירושלים. "אנחנו לחלוטין בעד שיפוץ והנגשת מוזיאון הטבע" מבהירה שטיינברג, "אבל למה לזרוק את שותף לרחוב?"
"בלי בית אנחנו לא יכולים להתקדם. בלי בית לא נוכל לעשות את מה שג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן, שפורצת דרך ומובילה בתחום השילוב בארץ ובחו"ל, ייעץ לנו בתחילת הדרך," מוסיפה מרים אברהם "הוא אמר לנו שאנחנו צריכות להיות דוברות, מאין סנגור לאנשים עם צרכים מיוחדים. לעסוק בעבודה חינוכית הסברתית על מנת לקדם את הקהילה לקראת שילוב אמיתי. עם בית קבע משלנו, נוכל להגשים את החזון של קרן רודרמן, של עמותת שותף ושל הורים וילדים עם צרכים מיוחדים, ולהוביל לשינוי חברתי בתחום השילוב בארץ".
לא ראוי שעיריית ירושלים תעודד יזמות חברתית מוצלחת? לא הגיע הזמן לאפשר מקום ולעודד חדשנות בעולם הצרכים המיוחדים? להקשיב לקולות ולרעיונות חדשים? אם כ"כ הרבה בכירים ממשלתיים ועובדים בכירים בעירייה מעריכים, מבינים את החשיבות, ואפילו מעידים שיש מחשבה להקים תכניות כאלו מטעם הרשות, למה לא מקדמים את שותף? לא עדיף לתמוך בתכנית שכבר קיימת, פועלת והוכיחה שהיא עובדת? או לפחות לא לשים לה מקלות בגלגלים.
מאז 2007, עמותת "שותף" מציעה תכניות עבור ילדים, בני נוער ובוגרים עם צרכים מיוחדים בירושלים בגילאים 6-23. "שותף" מובילה מזה 10 שנים את הצלחת מודל השילוב ההפוך שבו הילדים עם מגוון רחב של צרכים מיוחדים מהווים את הרוב (75%), והמיעוט הם הילדים בלי צרכים מיוחדים (25%). יותר מ-500 משפחות נהנו מ-10 שנים של תכניות שותף, וכ-2,000 מקומות נפתחו עבור משתתפים מאושרים שמיהרו לתפוס ולשריין את מקומם בקייטנה. החזון של "שותף" הוא של שילוב וקבלה, שוויון והבנה.
התכניות של "שותף" כוללות פעילות "מנהיגות צעירה" לבני נוער ובוגרים בגילאים 14-23: תכנית מובילה בתחומה, המכינה בני נוער ובוגרים עם צרכים מיוחדים לעתיד עצמאי בקהילה- התכנית מציעה הכשרה תעסוקתית, כישורי חברה ופיתוח אישי. הקייטנות של "שותף": שבוע של קייטנת פסח, שלושה ימי כיף בחנוכה ושלושה שבועות רצופים של קייטנה בחופשת הקיץ (אוגוסט) עם מסלול לצעירים (גילאים 6-13) ומסלול לבוגרים (גילאים 14-23). כמו כן "שותף" עוסקת בחינוך והסברה לשילוב, מעבירה סדנאות הדרכה על שילוב לתנועות נוער, לקבוצות מחו"ל, ולשליחי הסוכנות היהודית.