Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
באנר עם צבא

רופא גדודי שנקלע עם כוח צה”לי לשדה מוקשים במלחמת לבנון השנייה, וזכה לצל”ש על תפקודו, לקה בסוכרת עקב האירועים. רק כעת הוכרה מחלתו כנכות משירות

מערכת, 22/05/2023, צילום: רוני ינקוביץ

כ-17 שנה אחרי מלחמת לבנון השנייה, הכיר משרד הביטחון במחלת הסוכרת של רופא גדודי, תושב אשדוד, כנכות עצמאית, שנגרמה עקב שירותו במילואים בימי הלחימה.

בבקשה, שהגיש עו”ד גיא בית און לקצין התגמולים במשרד הביטחון, נטען, בין השאר, שמחלת הסוכרת בה לקה הרופא, פרצה ישירות כתוצאה מהאירועים הקשים אותם חווה בעת שנקלע, עם כוח צה”ל, לשדה מוקשים באחד מימי הלחימה.

את אשר אירע באותו יום בעומק שטח האויב, מתאר הרופא בתצהיר שצורף לבקשה: “לאחר הליכה של מספר שעות בשטח אויב הכוח נכנס לשדה מוקשים ושלושה חיילים שהיו בכוח נפגעו קשה וסבלו מקטיעת איברים (רגליים). פצוע אחד שנפגע באורח קשה, צעק רוב הזמן והתחנן על נפשו, קילל איים וצרח”.

הרופא ממשיך ומעיד: “הייתה זו סיטואציה קשה מאד, אשר לא זכורה לי כמותה למרות ניסיוני הצבאי רב השנים. באותה עת הייתי צריך לחלק את מנות המורפיום אשר היו ברשותי, כאשר היה לי חשש כן ואמיתי כי הכמות של הזריקות אשר הייתה בידי, לא תספיק עד אשר יגיע מסוק פינוי אשר יפנה את הפצועים לשטח ישראל”.

לדברי הרופא, מסוק הפינוי הראשון הגיע לאחר כשש שעות מתחילת האירוע , במקביל להגעת יחידת הנדסה אשר הייתה אמורה לפלס את דרכו של הכוח משדה המוקשים חזרה לשטח ישראל.

“בין תחילת האירוע לבין סופו, הייתי בשטח אויב, נתון בסכנת חיים ממשית, ולו רק בגלל העובדה ששהיתי בשדה מוקשים, בו כל תזוזה הייתה יכולה לעלות בחיי” מעיד הרופא, ואף מוסיף כי בקרבת מקום, נערכו מול הכוח מארבים של כוחות חיזבאללה.

לדבריו, הסיטואציה הלכה והחריפה ככל שעברו השעות, הן מבחינה הקושי התפקודי שלו לטפל בכל הפצועים ולהשגיח על מצבם בחושך מוחלט, והן לנוכח זעקות הכאב הנוראות של הפצועים שסבלו מקטיעת איברים ומדימום מאסיבי, שבו נאבק באמצעות חוסם עורקים רוסי.

על פי עדות הרופא, הפצוע הקשה ביותר בשטח סבל מקטיעה גבוהה של הרגל והמפשעה, צרח קילל ובכה, והבין כי אלה שעותיו האחרונות. לא ניתן היה לטפל בו באמצעות חוסם עורקים, ובמשך שש שעות נאלצו שני חיילים לעצור את הדימום באמצעות לחיצה על כלי הדם המדמם, בעוד הוא מחליף אותם מדי פעם בפעם על מנת שינוחו.

“לקראת בוקר הגיעה יחידת הנדסה אשר פתחה ציר תנועה מהגדר, עד למקום שבו היינו. העבודה שלהם ארכה לפחות שעה וחצי, ובסיומה הם סימנו לנו ציר שממנו עלינו לצאת” מעיד הרופא.

לדבריו, הקצינים בכוח שלו החליטו על פינוי הפצועים לטנק ששהה כ-200 עד 300 מטר מהמקום, בשטח ישראל. פינוי הפצועים נערך על נתיב ברוחב של מספר סנטימטרים שאין לחרוג ממנו, אשר חייב הליכה זהירה מהנקודה שבה שהה הכוח, עד לטנק שמעבר לגדר המערכת. החיילים נשאו את הפצועים בידיהם עד לטנק. אך האירוע לא הסתיים עם הגעת כוח ההנדסה.

“כאשר הגעתי לטנק, מ”פ הכוח עלה מוקש ונקטעה לו הרגל מתחת לברך, ואני כרופא בגדוד נאלצתי ללכת את כל הדרך חזרה מהטנק שבו הייתי בשטח ישראל, אל המ”פ , כשאני גורר אותו אל הטנק לאחר שקיבעתי את רגלו בחוסם עורקים רוסי” מעיד הרופא.

בעקבות פיצוץ המוקש שגרם לפציעתו של המ”פ, פגע רסיס בצווארו של המג”ד. “זיהיתי כי קיימת סכנת חיים ממשית למג”ד, אז דרשתי עבורו פינוי מידי במסוק, לצורך ביצוע אינטובציה והרדמה כללית בשל סכנת חיים”.

לדברי הרופא, בהגיע הכוח לארץ, קיבלו את פניו עשרות חיילים בוכים. הוא נחקר במשך שעות על מה שאירע בשטח, והשאלות שנשאל גרמו לו רגשי אשם קשים. במהלך החקירה נודע לו כי הפצוע הקשה משדה המוקשים נפטר, והדבר הגביר עוד יותר את רגשי האשמה בהם חש.

“לאחר התחקיר האשמתי את עצמי ועסקתי רבות בשאלה האם פעלתי נכון”, כותב הרופא בתצהירו, “בלילה האחרון לשירות המילואים לא הצלחתי לישון. הייתי מבולבל מאוד. לא יכולתי לעכל את האירוע שעברתי… כשהגעתי הביתה, שתיתי כחצי בקבוק וודקה, מה שגרם לי לישון כמה שעות טובות… רק לאחר מספר ימים חזרתי לעבודתי כרופא משפחה”.

הרופא מעיד על עצמו בתצהיר, כי עקב הדחק הנפשי הפך להיות רופא לא סובלני כלפי מטופליו, והחל לסבול מהתפרצויות זעם. יחסיו עם סביבתו הקרובה נפגעו, הוא ניתק קשרים חברתיים רבים, מיעט ללכת לאירועים משפחתיים וחברתיים, והחל סובל מסיוטים קשים בלילות והתפרצויות זעם.

במסגרת התביעה אותה הגיש עו”ד בית און, בשמו של הרופא הצבאי, התבקש קצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בנכותו הנפשית של הרופא כתוצאה מהאירועים, וכן במחלת הסוכרת שהתפרצה אצלו, בסמוך לאירוע, כנכויות עצמאיות משירותו הצבאי.

לפני כשנתיים הוכר הרופא כנפגע פוסט טראומה בעקבות האירועים, ונקבעו לו 30 אחוזי נכות. על אומץ ליבו ועל הטיפול בפצועים בשדה מוקשים בשטח האויב, הוא קיבל צל”ש.

אך חרף כך, קצין התגמולים הערים מכשולים בדרכו של הרופא להכרה בסוכרת שבה לקה, כנכות משירות. לדברי עו”ד בית און, סירב קצין התגמולים להכיר במחלת הסוכרת של הרופא כנכות עצמאית נפרדת, וביקש להכיר בה כנכות מוסבת.

לדברי עו”ד בית און, נכות מוסבת הינה נכות או מגבלה המתפתחות מנכות קיימת. כלומר, טענת קצין התגמולים הייתה שהסוכרת עשויה הייתה לנבוע מכך שהרופא נפגע נפשית, ועקב הפגיעה הנפשית – התפתחה בגופו סוכרת.

לדברי עו”ד בית און, הכללים של משרד הביטחון להכרה בנכות מוסבת הם כללים קשים ביותר, וסביר מאוד להניח שהתובע לא היה עומד בהם.

על כן התעקש עו”ד בית און, ועמד על כך שהסוכרת איננה נכות מוסבת, אלא מחלה שפרצה ישירות כתוצאה האירוע במלחמת לבנון השנייה.

בעקבות כך נשלח התובע להיבדק על ידי פרופ’ מרדכי וייס, מומחה לרפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, אשר קבע כי קיים קשר סיבתי ישיר בין האירועים הקשים שחווה הרופא למחלת הסוכרת.

המומחה הסתמך בחוות דעתו על קביעתה של “ועדת רז” מ-1996, לפיה ניתן לייחס קשר סיבתי בין דחק רגשי קשה לסוכרת, וזאת בתנאי שהסוכרת התפרצה בתוך שלושה חודשים מאירוע הדחק, כפי שארע גם במקרה הזה.

לנוכח חוות דעת המומחה, החליט קצין התגמולים להכיר בסוכרת כנכות עצמאית.

בימים אלה קיבל הרופא הודעה מקצין התגמולים במשרד הביטחון, לפיה מחלת הסוכרת שבה לקה, הוכרה כנכות עקב שירותו במילואים. דרגת נכותו בשל מחלת הסוכרת תיקבע בחודשים הקרובים על ידי ועדה רפואית.

לדברי עו”ד בית און, כעת, כל נכות שתיגרם לתובע כתוצאה מהפוסט טראומה, או כתוצאה מהסוכרת, תוכר כסיבוך של הנכויות העצמאיות שבהן לקה. הדבר מבטיח שאם וכאשר ייגרמו לתובע מגבלות נוספות עקב נכויותיו הקיימות, משרד הביטחון יממן באופן מלא את הטיפול בהן, ואף יוכל להחליט על העלאת אחוזי הנכות של הרופא, ובכך גם את תגמוליו.

עוד גיא ביתאון http://www.beiton-law.co.il.

שתפו את הכתבה

תגובות

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

כתבות נוספות

בעקבות תביעה שהגיש העובד חזר בו המוסד לביטוח לאומי מהתנגדותו

ד׳ באייר ה׳תשפ״ד – 12/05/2024

בשנת ה-150 לאמן הבריחות היהודי הארי הודיני להקת בלט ירושלים בניהולה האומנותי של נדיה טיימופייבה

ד׳ באייר ה׳תשפ״ד – 12/05/2024

ברבע הגמר גבר יסעור על יריב טורקי אחר בתוצאה 5-30 ובחצי גמר גבר על יריב ספרדי בתוצאה 4-28

ד׳ באייר ה׳תשפ״ד – 12/05/2024

מוזיקה יהודית בהשפעות מקומיות ממקומות שונים ברחבי הגלובוס יוון, צפון אפריקה, אירופה וגם ארץ ישראל כולל ביצוע נדיר לרביעיית נבל מאת מרק לברי ופיוט מיוחד שנכתב לזכרו של גל אייזנקוט

ד׳ באייר ה׳תשפ״ד – 12/05/2024

לפני כשנה יזם והקים משרד הבריאות את הוועדה לטיפול במצוקת כוח האדם הרפואי במערכת הבריאות, על מנת לתת מענה לאתגרים עתידיים הן בשגרה והן בחירום. היום הגיש פרופ’ רוני גמזו

א׳ באייר ה׳תשפ״ד – 09/05/2024

במסגרת אירוע ‘אנו ישראלים’ המוזיאון ישיק סיור חדש, ‘בין החלום למימושו’- ארץ ישראל לאורך אלפי שנות המסע של העם היהודי ופעילות חדשה למשפחות, הכוללת מסלול חידות משפחתי

א׳ באייר ה׳תשפ״ד – 09/05/2024

חברת Phonak, המובילה בתחום טכנולוגיות שמיעה משנות חיים, גאה להכריז על זכיית המשדר Roger On בפרס אדיסון לשנת 2024. טכנולוגיית המשדר יכולה לזהות את מקור הקול והזווית

ל׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 08/05/2024

בתערוכה, שנפתחת לקהל הרחב החל מיום ראשון, 12 במאי, וצפויה להתקיים עד סוף יוני. פתיחה חגיגית והשקת קטלוג התערוכה – ביום רביעי, 22 במאי, בשעה 18.00

ל׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 08/05/2024

הוא הרופא הראשון בישראל שביצע החלפת ברך באמצעות רובוט והחודש הוא נבחר להוביל את ספינת האורתופדיה של ביה”ח כרמל למחוזות חדשים. תגידו מזל טוב לד”ר ירון ברקוביץ שמונה למנהלה

ל׳ בניסן ה׳תשפ״ד – 08/05/2024

זמן קצר לאחר מתקפת הטרור המזעזעת יצאנו צוות אוריון הוצאת ספרים בקול קורא לאיסוף יצירות שנכתבו על רקע אירועי התופת של השבעה באוקטובר על מנת להוציא לאור אנתולוגיה בנושא זה

כ״ט בניסן ה׳תשפ״ד – 07/05/2024

כניסה ללא עלות למוזאון הנגב לאמנות, למוזאון לתרבות הבדואים, למוזאון לתרבות האסלאם ועמי המזרח, לצלמנייה, לגלריית אמני אילת, לצריף בן גוריון ולמוזיאון יד מרדכי אשר יפתח את שעריו

כ״ט בניסן ה׳תשפ״ד – 07/05/2024

חוקרות וחוקרים מאוניברסיטת בר-אילן פיתחו מנגנון חדש שיאפשר קבלת החלטות טיפוליות עבור חולות וחולי סרטן שנלקחה מהם ביופסיה. המחקר והפיתוח הביולוגי נעשו במימון האגודה

כ״ט בניסן ה׳תשפ״ד – 07/05/2024

הספר נפתח בקובץ שירים שנכתבו מאז שפרצה מלחמת חרבות ברזל, אשר זכו לתהודה רבה בזכות השימוש בשפה נגישה, בהירה ומדויקת לצורך תיאור רגשי הלב המשותפים לכולנו

כ״ח בניסן ה׳תשפ״ד – 06/05/2024

אנמיה מתרחשת באופן פיזיולוגי בעיקר על רקע של חוסר תזונתי אצל תינוקות במהלך שנתם הראשונה, החל מגיל 4 חודשים ואילך. היילוד הבריא נולד בדרך כלל עם רמה גבוהה של המוגלובין

כ״ח בניסן ה׳תשפ״ד – 06/05/2024

הציירת טל קלמן נגשת אל הבד הריק בהתלהבות מתוך רצון לכבוש אותו, להכניע את האימג’ שבדמיונה ולאלף אותו להישמע לרצונה, עבודותיה מגיעות מעולמות הצליל והדימוי החזותי

כ״ח בניסן ה׳תשפ״ד – 06/05/2024

בית החולים יהיה במודל משולב של קופות החולים מאוחדת ולאומית ובית החולים שיבא, תוך שהבעלות תהיה של קופות החולים וההפעלה תהיה על ידי בית החולים שיבא שעימו יתקשרו הקופות

כ״ח בניסן ה׳תשפ״ד – 06/05/2024

מטופל זומן לבדיקת סקר של מפרצת האאורטה במרכז לרפואה יועצת של כללית במגדלי נצרת, בניהולו של ד”ר יוסף עאוני

כ״ז בניסן ה׳תשפ״ד – 05/05/2024

בשיתוף עם רקדנית הפלמנקו ירדן עמיר והגיטריסט והיוצר עופר רונן – הפועלים בשנים האחרונות בספרד בהצלחה רבה

כ״ז בניסן ה׳תשפ״ד – 05/05/2024

למרות תלונות המטופל על כאבים חריפים ברגלו כתוצאה מפציעה מממסמר, הרופאים בבית החולים וולפסון התעקשו בטעות שהוא סובל מסוכרת, ולא ביררו את מצבו לעומק, כך לפחות נטען

כ״ז בניסן ה׳תשפ״ד – 05/05/2024

הסדרה תציג התבוננות חדשה ומרתקת על יהדות צפון אפריקה בתחומים שונים בהם- יצירה רוחנית, תרבות ואומנות, עולם הפיוט והמוסיקה, סוגיות זהות ועוד

כ״ז בניסן ה׳תשפ״ד – 05/05/2024

הרשמו לאתר

שם פרטי*
שם משפחה*
אימייל*
טלפון
שם משתמש(באנגלית בלבד)*
סיסמא*
אימות סיסמא*
דילוג לתוכן